Јавни час физике — Роботи су међу нама, 25.5.2017.У среду 25.5.2017. године одржан је јавни час физике под називом “Роботи су међу нама”. Носиоци активности били су професорка физике Маја Јовановић Глигоројевић и ученици секције за роботику Марко Ђорђевић, Никола Јанковић, Драган Арсић, Никола Ђокић и Немања Милановић. Ученици су представили Мајндкјубера (Mind­cu­ber), робота који решава рубикову коцку, по дизајну Дејвида Гилдаја. Робот је направљен уз помоћ Лего Мајндсторм (Lego Mind­storm) пакета а програмски језик који су користили је C#. Секција за роботику има пуно идеја за будуће пројекте и очекујемо још много занимљивих дружења са њима у наредним годинама.


Састанак подружнице Друштва физичара Србије за Браничевски округ, школска 2016/​17.У петак 5. маја 2017. године у Пожаревачкој гимназији је одржан састанак подружнице Друштва физичара Србије за Браничевски округ. На састанку је извршен избор руководства подружнице у саставу: Маја Јовановић Глигоријевић, професор физике у Пожаревачкој гимназији, Драган Мандић, директор ОШ ‘Иво Лола Рибар’ у Великом Градишту и Драган Аврамовић, професор физике у Медицинској школи у Пожаревцу. Одлука је била једногласна. Састанку је присуствовао и председник ДФС Иван Дојчиновић који је упознао представнике школа Браничевског округа са актуелностима везаним за рад Друштва (предстојећи Републички семинар, такмичења и остварени резултати, планови за наредни период и слично). Чланови подружнице су се договорили да се прошири и интезивира сарадња између школа нашег округа у циљу популаризације физике. На крају су присутни имали прилике да погледају филм о нашем великану Павлу Савићу који су припремили ученици наше школе.

Маја Јовановић Глигоријевић, професор физике

Најбољи Лего робот, школска 2016/​17.Ученици Пожаревачке гимназије: Немања Милановић, Марко Ђорђевић, Анђелија Стојановић и Лазар Митровић учествовали су 23.3.2017. године у Гимназији Смедерево на манифестацији „Свет роботике“ у организацији Електротехничког факултета Универзитета у Београду, Центра за промоцију науке и Центра за науку и иновације „Тачка пресека“ . Овом приликом су наши ученици присуствовали предавању доцента Косте Јовановића са ЕТФ-​а на тему „Роботи су међу нама“ . Уследила је радионица „Мој Лего робот“ у оквиру које су имали прилику да уз помоћ демонстратора, приложених упутстава и комплета направе и испрограмирају свог Лего робота.Након радионице екипама су додељени задаци за такмичење на основу којих су самостално изменили своје роботе и програме коришћењем знања и вештина стечених на радионици. У конкуренцији од четири школе наша екипа је била најуспешнија на такмичењу и освојила награду коју чини комплет LEGO MINDSTORMS.

Тамна енергија — убрзано ширење свемираВелики прасак, универзум и Теорија супер струнаЛасери и њихова примена


Универзум у неколико речи — Мичио Каку


Изузетно предавање професора Мичио Какуа за Плутајући универзитет (Float­ing Uni­ver­sity) о историји физике и физици. За вас су преводили: Богојевић Јована, Стевановић Емилија и Стевић Стефан. Титловање и интегрисање титлова: Душан Ковачевић