Фестивал младости 2017 — Грађанин племић


Пожаревачка гимназија и Dig­i­tal Logic — сарадња и подршка, школска 2016/​17.Тим за каријерно вођење и саветовање ученика Пожаревачке гимназије организовао је посету ученика који су основали секцију роботике, а који су заинтересовани за програмирање и софтверско инжењерство, пожаревачкој фирми Dig­i­tal Logic.


Dig­i­tal Logic се између осталог бави произвoдњом електронских уређаја и пратећих софтвера за те уређаје. Власник фирме господин Зоран Рајчић провео је ученике кроз све секторе фирме и упознао их са активностима које се у њима реализују.


Ученицима су се обратили и запослени у фирми. Свако је говорио о специфичностима одређеног дела посла. Акценат је стављен на активности које су ученицима битне за рад секције, а којима се фирма професионално бави, али и на образовању потребном за тај рад. Говорили су о програмским језицима, оперативним системима, доступним алатима и искуствима инжињера у раду са њима. Најзанимљивији део била је посета производњи, где су ученици видели како изгледа финални производ, тј. како се од идеје стиже до реализације, како функционише и ради 3Д штампач као и како изгледа 3Д моделовање.


Власник фирме Dig­i­tal Logic понудио је своју подршку и помоћ нашој секцији роботике, у жељи да се што више младих и ангажованих ученика укључи у популаризацију науке. Говорио је још о важности целоживотног учења и сарадњи која треба да постоји између школа и локалних предузећа. Директорка школе Данијела Жуковски и професорка физике Маја Глигоријевић, такође су изразиле захвалност за заинтересованост и подршку коју је на овај начин добила и школа.


Овој посети придружила су се и тројица ученика ОШ „Вук Караџић“ из Пожаревца, који су се пласирали на државно такмичење у програмирању, а који су будући гимназијалци, а вероватно и чланови наше најмлађе секције у школи.

Марија Костић

Тим за каријерно вођење Пожаревачке гимназије

Сајам образовања у Петровцу, школска 2016/​17.Представници Пожаревачке гимназије промовисали су школу на Сајму образовања у Петровцу 05.04.2017. Тим су чинили ученици III разреда Илија Вукосављевић, Богдан Миленковић и Анђела Андрејић и професорке Александра Момчиловић и Мирјана Живојиновић.Организатор сајма је Гимназија „Младост“ из Петровца, а намењен је будућим средњошколцима петровачког краја. На штанду школе заинтересованим родитељима и ученицима биле су доступне информације о раду школе кроз штампане материјале и презентацију као и исцрпне и корисне информације из разговора са ученицима наше школе.


Поред Пожаревачке гимназије и Гимназије „Младост“, на Сајму су учествовале и остале средње школе из Пожаревца као и медицинска школа из Јагодине и Пољопривредна школа из Свилајнца.

Гимназијалци у посети Општој болници, школска 2016/​17.


У четвртак, 9.3.2017. године ученици четврте године наше школе, будући студенти медицине, психологије, фармације и хемије, обишли су општу болницу ‘Др Војислав Дулић’ у оквиру редовних активности Tима за каријерно вођење.Ученици су у пратњи професорке хемије Душице Цветковић и медицинске сестре Биљане Кокић обишли коронарно одељење, интерно одељење, ургентну службу, лабораторију, хирургију и операциону салу, породилиште и психијатрију. На сваком одељењу ученике је дочекала или главна сестра или начелник тог одељења, који су са ученицима поразговарали. На крају посете све присутне је поздравио директор болнице др Данко Николић и са ученицима је поразговарао о утисцима посете.