Позоришни сусрети у Крагујевцу, школска 2016/​17.

28.3.2017.

Отварање — Пожаревац Грађанин племићПрви дан позоришних сусрета обележило је као и сваке године свечано отварање. У 16:00 часова одржана је парада градом у којој су учествовали Сопчићи, Парламентарци и Драмци, Прве крагујевачке гимназије, у сврху обавештавања града о овом догађају. Након тога је у позоришту Јоаким Вујић било свечано отварање чије домаћице си биле Сопчић, Невена Срећковић и Парламентарац, Дуња Цветић. Директорка Прве крагујевачке гимназије одржала је говор као и још неколико људи након чега се одржала прва представа ових сусрета, Грађанин племић у изведби Гимназије из Пожаревца.Изведба је била не само драмски већ и плесачки и музички обогаћена, садржавши неколико гитара, оперску певачицу и четири балерине које су саме осмислиле кореографију. Ова представа остаје запамћена по томе што је имала више извођача него било која друга у историји сусрета. Након представе на крају дана одржан је Округли сто који је водио Стефан Павловић и заједно са глумцима коментарисао њихову представу и забавио публику која је сазнала по нешто о пробама, костимима, режији, кореографији и музичким наступима.

Трибина Млади против корупције, школска 2016/​17.

Срдачно вас позивамо на трибину Млади против корупције.

Датум: 30.03.2017.

Време: 18 часова

Место: Пожаревачка гимназија — Свечана сала


Трибина је део пројекта у коме учествују три школе са Браничевског округа: Средња школа Велико Градиште, Средња школа Kучево и Пожаревачка гимназија. Пројекат реализује удружење „Свет речи“ из Велике Плане и Гимназија из Велике Плане.


Гости трибине су: др Ненад Радовић, професор Kриминалистичко полицијске академије из Београда и Јован Стојановић, ученик Паланачке гимназије који је на такмичењу у беседништву говорио беседу о корупцији.

Сајам високог образовања, школска 2016/​17.


Агенда сајма високог образовања


У петак, 3. марта 2017. године, од 10.00 до 14.00 часова одржаће се Сајам образовања на коме ће учествовати факултети и високе школе из Србије.
Факултети и високе школе имаће штандове у свечаној сали на којима ће дежурати њихови представници. Ученици могу да узму понуђене материјале и поразговарају у вези са будућим студирањем.
У учионици број 8. представници факултета и високих школа вршиће презентацију. Распоред презентација биће истакнут у холу у приземљу.
У учионици број 17. у 12,00 сати биће организован округли сто на коме ће представници факултета и високих школа пружити додатне информације заинтересованим ученицима у вези са уписом, студирањем и даљим напредовањем у каријери.
Позивамо ученике да учествују у активностима Сајма образовања како би се упознали са програмима студија учесника и добили информације којима унапређују компетенције за управљање сопственом каријером

Конкурс — Млади против корупције, школска 2016/​17.


Будући да наша школа сарађује са удружењем грађана Свет речи из Велике Плане, објављујемо и придружујемо се конкурсу “Млади против корупције”. Пропозиције конкурса можете пронаћи у приложеном ПДФ-​у.


Млади против корупције — пропозиције конкурса

Срећна Нова година и Божић, 2016/​17.


Божићном песмом кроз Европу, 2016/​17.


Ноћ истраживача — наше учешће — 30.9.2016.


Пожаревачка гимназија је у петак, 30.09.2016. године била један од учесника у научно-​едукативној манифестацији – Ноћ истраживача. Ноћ истраживача је догађај посвећен учењу кроз забаву и на интересантан начин омогоћава посетиоцима да упознају истраживаче у директном контакту и са њима разговарају.
Манифестација се одржава сваке године широм Европе последњег петка у септембру од 17 до 22 часа. Подржана је од стране Европске комисије у оквиру Марија Склодовска Кири акције која представља програм Европске уније за јачање европске истраживачке каријере. У Пожаревцу је одржана први пут. Пожаревачки гимназијалци су својим ангажовањем помогли на различите начине. Учествовао је велики број ученика кроз различите улоге:

 1. 25 ученика је представљало истраживачку екипу која је на штанду показивала суграђанима резултате свог истраживачког рада на тему „Суперхероји тардиграде“;
 2. 20 ученика је учествовало у квизу подењени у 4 екипе од којих је једна екипа освојила 1. место уз пригодне поклоне;
 3. 20 ученика се нашло у улози волонтера који су асистирали истраживачима и организаторима током вечери;
 4. 4 ученика је било у улози презентера Истраживачке станице Петнице.


Сви ученици су успели да изнесу целокупни рад уз подршку и у организацији професорки Пожаревачке гимназије (Бисерка Јовановић, проф. биологије, Александра Момчиловић, проф. биологије, Данијела Стојановић, проф. енглеског језика и Мирјана Живојиновић, проф. хемије).
Ученици који су се бавили самом темом Суперхероји Тардиграде су се организовали у екипе тако да свака екипа има задужење чиме је расподела обилног посла успешно извршена. Ту је била екипа која је истраживала анатомију, еволуцију Тардиграда, екипа која је изучавала хемију тардиграда, њен допринос човечанству и њене методе преживљавања, екипа која се бавила формирањем компјутерске игрице чији је главни лик била Тардиграда и екипа чије је задужење било да смисли и организује инетресантне анимације и игрице за децу, као и екипа која је у складу са међународним карактером манифестације допринела представљању истраживачког рада на енглеском језику на занимљив начин. Наравно, међусобна сарадња је била присутна између свих екипа и то је допринело формирању јасније слике о истраживању које је заједнички урађено.Осим наше поставке о тардиградама, посетиоци су на осталим штандовима могли чути о биљној олимпијади, истраживање неуробиолога о нервним ћелијама, о миграцији хормона, о лингвостици, археологији, путевима Римљана …
Што се тиче нас из екипе истраживача уживали смо у директном контакту са посетиоцима и прилици да представимо и објаснимо свој рад. Мислимо да су и посетиоци уживали са нама. Због великог задовољства и интересовања учесника и посетилаца волели бисмо да се овако нешто понови у нашем граду.
Богдан Миленковић и Емилија ВасићУчесници

Истраживачи:

 1. Александар Јелић II3
 2. Александра Кошарић III2
 3. Анђела Андрејић III5
 4. Ања Поповић III2
 5. Даница Антић III3
 6. Богдан Миленковић III4
 7. Драгица Љубисављевић III5
 8. Дуња Живковић III3
 9. Емилија Васић III4
 10. Христина Марковић III2
 11. Илија Вукосављевић III5
 12. Јелена Јаковљевић III2
 13. Јована Маринковић II5
 14. Милена Илић II5
 15. Миљана Јовић III4
 16. Немања Павловски II5
 17. Никола Ђокић III4
 18. Никола Јанковић III5
 19. Нина Гајић II5
 20. Петар Веселиновић III4
 21. Тамара Ивановић III2
 22. Тамара Станковић III2
 23. Тамара Жуковски II5
 24. Тривун Миљковић III5
 25. Уна Симић II5

Волонтери:

 1. Милан Пајић II5
 2. Владимир Степановић II5
 3. Јован Папић II5
 4. Јована Стефановић II5
 5. Невена Попац II5
 6. Марина Лазић II5
 7. Анђела Стокоћ II5
 8. Марија Репеђжић II5
 9. Тамара Животић II2
 10. Светлана Перић II2
 11. Кристина Бајић II2
 12. Јелена Шега II6
 13. Евгенија Јовановић II6
 14. Невена Василевска II6
 15. Урош Недовић III3
 16. Душан Мићић III3
 17. Лазар Милетић III3
 18. Јована Никодијевић III2
 19. Ана Милановић III2
 20. Јована Комазец III2

Петничари:

 1. Ања Дашић II2
 2. Обрен Гојковић I5
 3. Емилија Миленсковић I6
 4. Немања Милановић I6

Учесници квиза Надмудри научника:

Победници:

 1. Јован Пиргић III5
 2. Никола Деспотовић III5
 3. Катарина Јотић III5
 4. Никола Јанковић III5
 5. Теодор Петровић III5

Остале екипа 1:

 1. Никола Раденковић II5
 2. Михајло Ђорђевић II5
 3. Теодора Живковић II5
 4. Марко Вучић II5
 5. Вељко Ракић II5

Екипа 2:

 1. Душан Рајић III4
 2. Лука Станковић III4
 3. Никола Јовановић III4
 4. Страхиња Васиљевић III4
 5. Лазар Марковић III4

Екипа 3:

 1. Јелена Ђокић I6
 2. Милица Стокић I5
 3. Светлана Стојановић I5
 4. Марија Дом I4
 5. Петар Живковић I5