Балкански фудокан шампионат и интернационални куп Црвене звезде, школска 2016/​17.Ученици Пожаревачке гимназије Јелић Александар II3 и Николић Марко I3 као чланови Фудокан репрезентације Србије освојили су две златне медаље на Балакнском фудокан шампионату и Интернационалном купу Црвене звезде у дисциплини енбу. У конкуренцији је било више од 15 репрезентација, међу којима су и репрезентације Египта, Италије. Са овим успехом ученици Пожаревачке гимназије имају право учешћа на светском превенству, као енбу тим репрезентације.


Енбу је једна од најзахтевнијих дисциплина у традиционалном каретеу, која подразумева демонстративно приказивање каратеа, захтева велику физичку спремност и познавање технике, и само се поједини каратисти такмиче у тој дисциплини.


Фудокан карате, тј. традиционални, подразумева изворну карате борбу без заштите као што су рукавице, штитници за ноге итд.

Окружно такмичење — атлетика, школска 2016/​17.Друго место за школску штафету на 30. Београдском маратону, школска 2016/​17.На 30. Београдском маратону ученици и професори Пожаревачке гимназије успешно су представили школу и град.


У трци штафета 4 х 5км, мешовита штафета наше школе освојила је друго место. Штафету су трчали: Невена Лукић, Младен Ристић, Тијана Димитријевић и Лазар Стефановић. У полумаратону, трци на 21 км, учествовале су ученица Невена Лукић и професорка Миланка Мојсиловић, које се трку успешно завршиле и освојиле медаљу за истрајност.


У трци на 5 км — ТРКА ЗАДОВОЉСТВА, учествовали су ученици Лазар Марковић, Лука Станковић , професорка Данијела Стојановић и директорка Данијела Жуковски. Лазар Марковић освојио је 9. место у трци у којој је учествовало око 20.000 такмичара.


Републичко такмичење из каратеа, школска 2016/​17.Такмичење је одржано у Шапцу 10.12.2016. године у организацији Фудокан савеза Србије, уз подршку Српског савеза професора физиког васпитања и спорта. У конкуренцији од 80 школа и 400 такимичара, представници Пожаревачке гимназије Марко Николић I3 и Јелић Александар II3 под вођством сенсеи Предрага Јанковића учествовали су у 2 категорије и 4 дисциплине освојивши 5 златних медаља:

  • KАТЕ појединачно – 1 разред средње школе (дечаци), I ниво — Марко Николић;
  • KАТЕ појединачно – 2 разред средње школе (дечаци), II ниво — Александар Јелић;
  • KО-​ГО кумите – 2 разред средње школе (дечаци) — Александар Јелић;
  • ЕНБУ тим – 12 разред средње школе (М-​М) — Александар Јелић, Марко Николић.

Објашњење дисцилина:
KАТЕ – борба са замишљеним противником – у којој се користе одређене борбене технике.
KО-​ГО KУМИТЕ – традиционална карате борба без заштите, тј. без рукавица, штитиника итд.
ЕНБУ – дисциплина која захтева тим од два члана, у којој се приказују принципи карате борбе.

Објашњења нивоа:
I ниво – такмичари који кош нису положили за црни појас.
II ниво – такмичари који имају положен технички црни и више.

Уличне трке 13.10.2016.

На Уличним тркама одржаним 13.10.2016. наш ученик Лазар Стефановић освојио је прво место у конкуренцији свих средњих школа у Пожаревцу. Поред њега, као представнице наше школе, такмичиле су се ученице Тина Ђурковић и Анђела Будић.


Покрет за женску кошарку, школска 2016/​17.Пожаревачка гимназија је подржала програм селекторке Марине Маљковић Покрет за женску кошарку који је данас промовисан у Свечаном салону Градског здања. Тренинзи девојчица одржаваће се у фискултурној сали Пожаревачке гимназије. Девојчице ће тренирати Ана Миљанић, некадашња ученица Пожаревачке гимназије и успешна кошаркашица.


Градско такмичење у пливању, школска 2016/​17.


На градском такмичењу у пливању, одржаном данас, 10.9. на градском базену, ученици Пожаревачке гимназије показали су изузетне резултате:
дечаци, појединачно, на 100м:

  1. место Мирко Мандић
  2. место Илија Туфегџић
  3. место Лазар Марковић.

Девојчице, појединачно, 100м краул: 2. место Милица Матић.

Штафета 4х50м, дечаци: 1. место;


Екипа: Мирко Мандић, Илија Туфегџић, Лазар Маркович, Алекса Стојковић.

Штафета, 4х50м, девојчице: 1. место;

Eкипа: Марија Ракић, Митра Грбовић, Сара Спасић, Милица Матић.

Генерални пласман: 1. место Пожаревачка гимназија.

Са ученицима је био проф. Александар Симић
ЧЕСТИТАМО!!!