Пројекат “Магија је у рукама ученика” — Заједничким корацима до светлости знања — Дан светлости 16. 5. 2020.


Миланковићева временска капија, школска 2019/​20.


У оквиру обележавања Миланковићевих јубилеја, 140 година од рођења и 110 година од доласка на Универзитет у Београду, ученици Пожаревачке гимназије су у четвртак 28.11.2019. године посетили изложбу „Миланковићева временска капија” у изложбеном простору Народне банке Србије. Изложбу су организовали Удружење „Милутин Миланковић” и НБС под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.Ученици су имали прилику да кроз архивске материјале из области у којима су осликане Миланковићеве научне мисли, личне ствари, фотографије, преписке са познатим светским научницима и кратки играно-​документарни филм „Од армираног бетона до Канона осунчавања” упознају живот и дело једног од српских великана. Упознали су Миланковићеву богату грађевинску активност у Србији и Југославији, његов рад на реформи јулијанског календара (изложен 1923.године на Свеправославном конгресу у Цариграду) и радом на Универзитету и Академији у Београду.Свакако, највећи допринос Милутина Миланковића (математичара, астронома, климатолога, геофизичара, грађевинског инжењера, доктора техничких наука и популаризатора науке) светској науци и његово животно дело јесте астрономска теорија климатских промена, којом је објаснио мистерију ледених доба (НАСА га сврстава међу 15 највећих умова науке који су проучавали планету Земљу). Након ове едукативне изложбе ученици су посетили и београдски Музеј илузија где су имали интерактивну авантуру.


Маја Јовановић Глигоријевић, професорка физике

Битка за знање, 26.9.2019.Представница Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац Драгана Глишић Живановић, дипломирана библиотекарка, промовисала је програм Битка за знање. Циљ програма је популаризација науке у виду micro:bit рачунара спакованих као књига које ће библиотека моћи да изнајмљује грађанству и користи за спровођење бесплатних радионица у библиотекама, образовним установама и другим јавним просторима, као и додататке за micro:bit –ove (BOSON „уради сам“ електронске сетове). Присутни су имали прилику да се упознају са применом додатака кроз практичне примере.

Црне рупе, 18.6.2019.


Позив на јавни час из физике — Добродошли у црну рупу — 18.6.2019.


Позивамо заинтересоване ученике да нам се придруже 18.6.2019. у 13.15 ч. у Свечаној сали школе када ће ученици II5 представити свој пројекат из физике — Добродошли у црну рупу.

Дан светлости, школска 2018/​19.


Роботека, школска 2018/​19.15. јануара 2019. године чланице и чланови Секције примењене физике и електронике (роботика) Пожаревачке гимназије укључили су се у реализацију пројекта „Роботека“ који организује Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац.


Реч је о радионицама које су веома значајне за развијање креативности, критичког мишљења и самосталности у раду. “У радионицама се користити Лего мајндстормс И-​Ви-​3 (Lego Mind­storms EV3) роботи који подстичу међусобну сарадњу и стимулишу учење реалним решавањем проблема, а младима на брз и забаван начин приближавају рачунарство и програмирање, природне науке, математику и нове технологије.


Овакав концепт рада са младима подржава Ес-​Ти-​И-​Ем (STEM — Sci­ence, Tehnol­ogy, Engie­n­eer­ing and Math­e­mat­ics – наука, технологија, инжењерство и математика) концепт у процесу учења. Кроз десет радионица, полазници ће се упознати са основним деловима робота и основама програмирања робота.”


На овај начин Пожаревачка гимназија указује на значај сарадње локалних институција. Ученицама и ученицима се пружа прилика да “сагледају савремену библиотеку из друге перспективе, отварањем читавог низа могућности кроз инспиративне и едукативне садржаје, тако да библиотека постане место за интелектуални, емоционални и социјални развој младих људи, кроз изражавање сопствене даровитости, креативности и оригиналности коришћењем савремених едукативних средстава попут Лего мајндстормс И-​Ви-​3 робота.”


Маја Јовановић Глигоријевић, менторка