Роботека, школска 2018/​19.15. јануара 2019. године чланице и чланови Секције примењене физике и електронике (роботика) Пожаревачке гимназије укључили су се у реализацију пројекта „Роботека“ који организује Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац.


Реч је о радионицама које су веома значајне за развијање креативности, критичког мишљења и самосталности у раду. “У радионицама се користити Лего мајндстормс И-​Ви-​3 (Lego Mind­storms EV3) роботи који подстичу међусобну сарадњу и стимулишу учење реалним решавањем проблема, а младима на брз и забаван начин приближавају рачунарство и програмирање, природне науке, математику и нове технологије.


Овакав концепт рада са младима подржава Ес-​Ти-​И-​Ем (STEM — Sci­ence, Tehnol­ogy, Engie­n­eer­ing and Math­e­mat­ics – наука, технологија, инжењерство и математика) концепт у процесу учења. Кроз десет радионица, полазници ће се упознати са основним деловима робота и основама програмирања робота.”


На овај начин Пожаревачка гимназија указује на значај сарадње локалних институција. Ученицама и ученицима се пружа прилика да “сагледају савремену библиотеку из друге перспективе, отварањем читавог низа могућности кроз инспиративне и едукативне садржаје, тако да библиотека постане место за интелектуални, емоционални и социјални развој младих људи, кроз изражавање сопствене даровитости, креативности и оригиналности коришћењем савремених едукативних средстава попут Лего мајндстормс И-​Ви-​3 робота.”


Маја Јовановић Глигоријевић, менторка

Посета Београду 20.10.2018.20. X 2018. ученици Пожаревачке гимназије посетили су планетаријум Астрономског друштва Руђер Бошковић у Доњем граду на Калемегдану. Уживали смо у планетаријумској пројекцији која укључује изглед звезданог неба са различитих географских ширина, сферне небеске координатне системе, распоред сазвежђа у различитим годишњим добима на Земљи као и виртуално путовање свемиром од његовог настанка до нашег времена.
Након пројекције, ученици су посетили Машински факултет где су имали прилику да погледају изложене радове студентског пројекта под називом „Друмска стрела”, обишли зграду ЕТФ-​а, Грађевинског и Архитектонског факултета и упознали локацију Универзитетске библиотеке као и Правног факултета.Следећа активност била је посета Музеју Николе Тесле. Најпре смо се упознали са најбитнијим догађајима који су се одиграли током Теслиног чудесног живота. Затим смо се кроз демонстрације на радним моделима сусрели са најважнијим изумима који су променили свет. Највеће атракције биле су Теслин трансформатор, теледириговани брод и Теслино Колумбово јаје. Ученици су радо и са великом знатижељом активно учествовали у рализацији демонстрација. Обишли смо поставку Теслиних личних предмета, одеће, писама и инструмената које је користио за рад. Нарочито је значајан 3-​Де приказ свих начина помоћу којих се данас добија струја, јер је приступ близак новим генерацијама и зато га радо и са лакоћом користе за стицање нових знања. Посебан утисак је оставио на нас „Плави портрет”, једино уметничко дело где је научник позирао, а био је осветљен плавом неонском светлошћу — једним од својих проналазака. Такође, урна са пепелом нашег научника изазвала је осећај достојанства и узвишености, због чега је Музеј Николе Тесле у Београду јединствен у свету.


Имали смо и прилику да испратимо меморијални дефиле поводом обележавања 74 година од ослобођења Београда у Другом светском рату и стогодишњице ослобођења наше престонице у Првом светском рату под називом „Кораком победе до слободе”, који је оргнизован на углу Трга Николе Пашића и Теразија, а у оквиру манифестације „Дани слободе”.

Маја Јовановић Глигоријевић, професорка физике

Сваки дан је инспирација — конференција у Смедереву, школска 2017/​18.21.12.2017. са почетком у 10 часова ученици наше школе (оснивачи секције за роботику), професорка физике Маја Ј. Глигоријевић и директорка школе Данијела Жуковски, учествовали су на конференцији Сваки дан је инспирација. Конференцију је организовао Центар за промоцију науке у сарадњи са Регионалним центром за професионални развој запослених у образовању у Смедереву и Електротехнички факултет из Београда са циљем да науку и техничка достигнућа пренесе са факултета у основне и средње школе, локалне научноистраживачке организације и привреду.


Секција за роботику, школска 2017/​18.Дана 3. октобра 2017. године седамнаестица Пожаревачке гимназије је била место окупљања заинтересованих ученика који су имали прилику да прате представљање рада, достигнућа и планова секције за роботику. Ученици: Немања Милановић (II разред), Лазар Павловић (III разред), Анђела Бицић, Марко Ђорђевић, Никола Јанковић и Драган Арсић, ученици IV разреда су на креативан начин приказали рад секције. Сви присутни ученици су добили прилику да сазнају нешто више о најмлађој секцији у школи, али и да постану њени чланови.


Гимназијалци показују изузетно интересовање за ваннаставне активности, а нарочито за нове високе технологије. Ученици су веома мотивисани, јер рад ове секције базиран је на мултидисциплинарности и уважава све креативне идеје. Другим речима, за све има места у секцији јер сваки ученик може дати допринос раду секције на себи својствен начин у оној сфери која га највише интересује и где проналази инспирацију.Иза секције стоји рад, труд и несебично залагање њених чланова који су вршњачки едукатори и који све више напредују у свим областима технике и информатике.


Циљ постојања ове секције је да се талентованим ученицима да прилика да прошире своје знање али и да то знање практично примене. У секцији постоји позитиван баланс између искусних и млађих чланова што подстиче креативност, позитиван такмичарски дух као и отвореност ка новим идејама и сарадњи. Идеја водиља у раду секције за роботику је да знање које ученици стичу овде прилагоде изазовима 21. века и да ови млади људи буду снага која ће у будућности покретати технолошки развој и примену информационо-​комуникационих технологија.

Маја Јовановић Глигоријевић, професорка физике, ментор.

Тамна енергија — убрзано ширење свемираВелики прасак, универзум и Теорија супер струнаЛасери и њихова примена