Окружно и градско такмичење у пливању, школска 2019/​20.

На градском и окружном такмичењу у пливању одржаном 9.9.2019, ученици наше школе су освојили прва места и пласирали се на републичко такмичење. Прва места су освојили Даница Величковић I4, Никола Нешић II6, Лара Петровић III6 и Илија Туфегџић IV4.

Изузетан успех на 5. Географској олимпијади, школска 2018/​19.На 5. Географској олимпијади Централне, Јужне и Југоисточне Европе, која се одржавала од 23. до 28. јуна 2019. год. у Београду, Србија је освојила 9 медаља (2 златне, 4 сребрне и 3 бронзане). Ученик Пожаревачке гимназије Лазар Огњановић освојио је сребрну медаљу. У укупном пласману достигао је 4-​ти ранг у државном тиму средњошколаца и тиме се класификовао за трку на Светску географску олимпијаду (iGEO) 2020. год. у Истанбулу у Турској.


Најискреније честитке на изванредним резултатима и даљи успех у ‘освајању света’ желимо Лазару и проф. ментору Тијани Илић.Победа на 9. Међународној смотри сценског учитељског стваралаштва у Лебану 8.6.2019.Поново су слушали његов језик.
Тражили су речи… Пронашли су звук… Тражили су бајку… Пронашли су мук… Препознатљивост митског… Вишезначност боја, покрета и звукова… Симболику беле и црне… Контраст и симбиозу светла и таме… Љубав и смрт… Сен сени и причину збиље… Универзалност поруке која се још од антике не заборавља… И понавља се у бескрај и недоглед… И осетили су магију… Матерње мелодије… Препорођене и тако прадавно познате. А онда нам упутили позив… Да и међ’ њима поделимо тајну Међулушког блага.
Лебане, 8. јуна, Смотра сценског учитељског стваралаштва, још једно републичко, заправо, интернационално такмичење за нас и Настасијевића… И тајну нашег блага…И поново неколико подвижника:

  • 1. место за најбољу представу у целини (режија: Милена Анђелковић, Јована Раденковић, Јана Јацић и Ненад Милошевић )
  • награда за најбољу главну мушку улогу (Петар Бебан Јовановић),
  • награда за најбољу главну женску улогу (Сара Траиловић),
  • награда за најбољу споредну женску улогу (Тијана Милосављевић),
  • награда за најбољи сценски покрет
  • награда за најбољи костим (Катарина Вукашиновић)
  • награда за тон и светло;
  • награда за најбољу музику (Јелена Ракић)

И награда над наградама – наше непоновљиво благо младости која и даље јуначки са нама износи овај драмски пројекат, даје му душу и надахњује без престанка и са жељом да се Настасијевићева реч чује поново и далеко.
На крају, захваљујемо се свима који су у школи подржали наш драмски пројекат, као и Центру за културу из Пожаревца и пријатељу школе Ведрану Лукићу, који су пружили велику помоћ и подршку током финалних проба и припрема представе.

Извештај саставио:
Ненад Милошевић, професор српског језика и књижевности

41. Математички турнир, школска 2018/​19.На 41. математичком турниру — екипном првенству средњих школа Републике Србије у математици одржаном 18.маја у Београду, екипа наше школе освојила је другу награду.

Екипу су чинили ученици:


I разред Живић Никола;


II разред Војводић Јана;


III разред Миловановић Душан;


IV разред Миленковић Михаило.


Појединачно, ученици су освојили једну прву награду — Миловановић Душан, и две друге — Живић Никола и Миленковић Михаило.


27. Међународна филозофска олимпијада (XXVII Inter­na­tional Phi­los­o­phy Olimpiad), школска 2018/​19.Међународна филозофска олимпијада одржава се од 1993. године. То је манифестација у којој учествује 48 земаља са подршком Међународне асоцијације филозофских друштава (ФИСП) и Унеска. Од 2011. године једна од тих земаља је и Србија.


На састанку Унеска у Милану, на коме је усвојен документ о настави филозофије за Европу и Северну Америку, Србија је добила право за организацију националних квалификација. То право у Србији додељено је Пожаревачкој гимназији која је од 2011. године домаћин Српске олимпијаде филозофије (СОФије). Од 2012. године подршку у организацији такмичења пружа Српско филозофско друштво.


Такмичење из филозофије подразумева писање есеја на енглеском језику на задату филозофску мисао. Два првопласирана ученика на квалификацијама одлазе на међународно такмичење. Ове године, боје Србије на Међународној филозофској олимпијади, која је одржана у Риму од 1619. маја, браниле су наша ученица Тамара Милић, као и Марија Брашанац из Пете београдске гимназије.


На овогодишњем такмичењу екипа Србије остварила је изузетан успех, јер су обе такмичарке награђене. Наша Тамара, ученица трећег разреда, освојила је почасну медаљу (Hon­or­able Men­tion) и овим путем јој још једанпут искрено честитамо.

3. место на Националној географској олимпијади — државни ниво, школска 2018/​19.На Националној географској олимпијади — државни ниво, одржаној у Београду од 17. до 19. маја 2019. године, ученик Пожаревачке гимназије Лазар Огњановић освојио је 3. место. Честитке ученику и проф. ментору Тијани Илић на одличном резултату и изванредном успеху. Такође се захваљујемо свим ученицима који су учествовали и тиме показали да се географија као предмет негује у нашој школи.


I место на међународном конкурсу Шантићева реч, 20.5.2019.20.5.2019. у Основној школи „Алекса Шантић“ у Калуђерици одржана је додела награда поводом међународног литерарног и ликовног конкурса „Шантићева реч“. Милош Бајкић, ученик наше школе из III2 одељења, освојио је прво место у категорији прозних радова на задату тему. На сам конкурс пристигло је преко 700 радова ученика из 137 школа са територије Републике Србије, Републике Српске, Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе.