Кратки филм о учешћу Пожаревачке гимназије у пројекту “Подстицање демократске културе у школама”, школска 2018/​19.


Завршен пројекат “Подстицање демократске културе у школама”, школска 2018/​19.Пожаревачка гимназија је била укључена у двогодишњи пројекат „Подстицање демократске културе у школама у Србији”, од априла 2017, до 5. марта 2019. када је одржана завшна конференција у Земунској гимназији у Београду.


Пројекат је реализовало Министарво просвете, науке и технолошког развоја Србије, Савет Европе и Европска унија. У пројекат је било укључено 20 школа из Србије – основне, средње стручне, гимназије и школе за децу која имају тешкоће у развоју.


У Пожаревачкој гимназији пројекат је реализован под називом: Отвори простор за отворени ум – Open Space Open Mind (OSOM), са посебним усмерењем на развој вештина важних за демократски културу: вештине слушања и опажања, вештине за сарадњу, знање и критичко разумевање себе. За реализацију пројекта у школи је формиран Тим од пет чланова. Током реализације у Тим је укључено још заинтересованих колега. Тим је прошао различите обуке путем конференција, семинара, посета, непосредне сарадње. Међу школама успоствљени су односи добре и продуктивне комуникације и сарадње. Тим је вршио имплементацију пројекта у школу путем информисања наставника, родитеља, ученика и представника локалне средине и организовањем различитих активности као што је Дан демократске културе. Пројекат је усмеравао на подизање квалитета редовних школских активности у наставном и ваннаставном раду у погледу развијања одабраних компетенција за развој и подстицање демократске културе.На завршној конференцији, која је протекла у радној и свечаној атмосфери, члановима Тима уручени су сертификати за учешће и спроведене активности, а Пожаревачкој гимназији посебна табла која показује да је то школа која има ознаку демократске установе. Пројекат се од маја наставља за 40 нових школа којима ћемо бити подршка.

Данијела Жуковски, директорка Пожаревачке гимназије.

Истраживачка станица Петница, школска 2018/​19.

Стани на пут насиљу!


Удружење „Свет речи“ из Велике Плане је 8. маја 2018. године одржало трибину под називом „Пет до дванаест! Док не буде касно!“ у Свечаној сали Пожаревачке гимназије.


Говорници су пред пуном Свечаном салом у школи разговарали на тему породичног насиља. Присутнима се обратила председница удружења Јелена Златкова, професорка књижевности у Великој Плани, која је рекла да је насиље озбиљна појава у друштву и да се оно обавезно мора пријавити, без обзира на то да ли га трпите или гледате.

Затим је своју монодраму извела студенткиња Факултета организационих наука Миљана Миловић, која је инспирисана песмом анонимне жртве насиља из Босне и Херцеговине, пренела снажну поруку да се пробуди свест међу ученицима, и да се покаже да породично насиље није нешто што се подразумева или усваја као ‘нормалност’. На крају, скупу се обратио и ученик Гимназије Велика Плана који је и сам био жртва насиља. Он је поделио своје искуство са жељом да охрабри ученике који су у таквој ситуацији да изнесу свој проблем школи и друштву.

Наталија Николић

Откријмо тајне учења — како учити успешније?


Откријмо тајне учења - како учити успешније? Аутори: Живкица Ђорђевић и Маја Врачар.