Сајам образовања Путокази у Новом Саду 10.3.2018.


МАТФ 2017 ++ такмичење


МАТФ 2017++ је такмичење које Математички факултет организује већ четврту годину.

Намењено је ученицима средњих школа и студентима Математичког факултета, а могу се такмичити у програмирању (тимски) и математици (индивидуално).

Осим наведеног, студенти Математичког факултета могу представити своје радове на смотри радова.

Пријаве за такмичење из програмирања су отворене и трајаће до недеље 26.11.2017. Пријаве послати на http://​tak​mi​cenja​.math​.rs/​#​!​/


Пријаве за такмичење из математике су отворене и трајаће до недеље 03.12.2017.


Пријаве за смотру студентских радова су отворене и трајаће до недеље 03.12.2017.

Пожаревачка гимназија у Ноћи истраживача 29.9.2017.


Позивамо вас на ‘Ноћ истраживача’, школска 2017/​18.Ноћ истраживача је манифестација која се дешава у око 250 европских градова у исто време – последњег петка у месецу од 17,00 до 22,00. Подржана је од стране европске комисије у оквиру Марија Склодовска – Кири акције, која представља програм Европске уније намењен јачању истраживачке каријере. Место централних дешавања су градски тргови на којима посетиоци могу кроз директан контакт са научницима, излагачима и истраживачима да упознају њихов рад. Излагачи се представљају на штандовима кроз низ интерактивних поставки.


Ова манифестација се дешава у нашој земљи од 2010, а ове године међу једанаест градова нашао се поново и Пожаревац. Координатор пројекта је Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“. Међу локалним партнерима који реализују манифестацију поред ТО Пожаревца је и наша школа. Овогодишња тема су Миграције, као и прошле године, а мото манифестације је Знање на први поглед. Тема нашег штанда је Мигранти између желим и морам. Припреме увелико у току. На теми ради двадесет ђака и пет професорки.


Наши ученици биће ангажовани и као волонтери током манифестације и као учесници квиза. Прошле године екипа ПО ГИМ је победила у квизу Надмудри научника. Више детаља за заинтересоване на званичном линку.

Фестивал младости 2017 — Грађанин племић


Пожаревачка гимназија и Dig­i­tal Logic — сарадња и подршка, школска 2016/​17.Тим за каријерно вођење и саветовање ученика Пожаревачке гимназије организовао је посету ученика који су основали секцију роботике, а који су заинтересовани за програмирање и софтверско инжењерство, пожаревачкој фирми Dig­i­tal Logic.


Dig­i­tal Logic се између осталог бави произвoдњом електронских уређаја и пратећих софтвера за те уређаје. Власник фирме господин Зоран Рајчић провео је ученике кроз све секторе фирме и упознао их са активностима које се у њима реализују.


Ученицима су се обратили и запослени у фирми. Свако је говорио о специфичностима одређеног дела посла. Акценат је стављен на активности које су ученицима битне за рад секције, а којима се фирма професионално бави, али и на образовању потребном за тај рад. Говорили су о програмским језицима, оперативним системима, доступним алатима и искуствима инжињера у раду са њима. Најзанимљивији део била је посета производњи, где су ученици видели како изгледа финални производ, тј. како се од идеје стиже до реализације, како функционише и ради 3Д штампач као и како изгледа 3Д моделовање.


Власник фирме Dig­i­tal Logic понудио је своју подршку и помоћ нашој секцији роботике, у жељи да се што више младих и ангажованих ученика укључи у популаризацију науке. Говорио је још о важности целоживотног учења и сарадњи која треба да постоји између школа и локалних предузећа. Директорка школе Данијела Жуковски и професорка физике Маја Глигоријевић, такође су изразиле захвалност за заинтересованост и подршку коју је на овај начин добила и школа.


Овој посети придружила су се и тројица ученика ОШ „Вук Караџић“ из Пожаревца, који су се пласирали на државно такмичење у програмирању, а који су будући гимназијалци, а вероватно и чланови наше најмлађе секције у школи.

Марија Костић

Тим за каријерно вођење Пожаревачке гимназије

Сајам образовања у Петровцу, школска 2016/​17.Представници Пожаревачке гимназије промовисали су школу на Сајму образовања у Петровцу 05.04.2017. Тим су чинили ученици III разреда Илија Вукосављевић, Богдан Миленковић и Анђела Андрејић и професорке Александра Момчиловић и Мирјана Живојиновић.Организатор сајма је Гимназија „Младост“ из Петровца, а намењен је будућим средњошколцима петровачког краја. На штанду школе заинтересованим родитељима и ученицима биле су доступне информације о раду школе кроз штампане материјале и презентацију као и исцрпне и корисне информације из разговора са ученицима наше школе.


Поред Пожаревачке гимназије и Гимназије „Младост“, на Сајму су учествовале и остале средње школе из Пожаревца као и медицинска школа из Јагодине и Пољопривредна школа из Свилајнца.