На матуру без аутомобила, школска 2018/​19.Агенција за безбедност саобраћаја пету годину за редом реализује кампању намењену ученицима и младим возачима, под називом „На матуру без аутомобила“. Кампања се реализује на територији целе Србије, у периоду завршетка школске године. Кампању су у нашем граду подржали Савет за безбедност саобраћаја Града Пожаревца, Полицијска управа Пожаревац, а овогодишњи домаћин била је Пожаревачка гимназија.


Тим поводом, у среду, 22. маја, предавање у оквиру кампање одржано је ученицима Пожаревачке гимназије. Предавању су присуствовали и Жаклина Јововић и Драган Станојевић, чланови Савета за безбедност Града Пожаревца, као и Петар Недељковић, представник Полицијске управе Града Пожаревца. Госте је поздравила Данијела Жуковски, директорка школе, изражавајући задовољство што је школа кроз ову акцију у прилици да превентивно делује на безбедност ученика.Душко Пешић, представник Агенције за безбедност саобраћаја Србије, начелник одељења за превенцију и едукацију одржао је изузетно конципирано и научним чињеницама поткрепљено предавање. Ученици су упознати са последицама вожње под дејством алкохола. Он је истакао негативан утицај разговора телефоном на безбедно понашање младих у саобраћају, а указао је и на друге битне факторе ризика, као што су ограничење брзине и правилна употреба сигурносног појаса на предњим и задњим седиштима аутомобила. Током презентације приказани су видео спотови намењени младим возачима. Спотови говоре о последицама небезбедне вожње, значају појаса, утицају коришћења телефона током вожње, дужини зауставног пута и јачини удара при различитим брзинама.


Пре 26 година, као ученик средње сколе, настрадао сам у саобраћајној незгоди. Сам сам је изазвао, возећи аутомобил без возачке дозволе, великом брзином и притом сам покушао да се тркам са другом”, рекао је Славиша Савић из Шапца, у наставку трибине. Славиша је део тима Агенције за безбедност саобраћаја, који позива средњошколце и студенте широм Србије да поштују саобраћајне прописе и чувају свој и туђи живот.


Агенција апелује на све родитеље, професоре, представнике локалних самоуправа и све матуранте, да се прикључе овој иницијативи и да средњошколци на матуру иду без аутомобила.