GeoChal­lenge, школска 2019/​20.
У оквиру пројекта „Map My Year“ у организацији „HERE“ компаније и Регионалног центра за таленте II, од 1. aприла до 1. јуна 2020. године, ученици Пожаревачке гимназије подељени у два тима, такмичили су се у креирању интерактивних мапа Србије – „GeoChal­lange“. Сваки тим имао је прилику, да кроз подршку ментора-​студената МЕФ-​а, стекне нова знања и вештине, овлада апликацијом „HERE Stu­dio“ и креира идејно решење на тему демографије Србије, дигитализација и иновације. Ученици који су узели учешће и стигли до другог нивоа: Ковачевић Василије, Марковић Петар, Јовановић Богдан, Младен Бојовић, Софија Јовановић и Нађа Станковић. Део сјајне екипе био је и Владимир Ћирковић, коме је припала посебна похвала за мапирање, премда је био на корак до трећег нивоа. Идеја за учествовањем потекла је од професорке географије Тијане Илић, која годинама и сама ради на промоцији визуелизације података и спајању Географије и ИТ области, и на тај начин негује развој мултидсициплинарних вештина код својих ученика, а у складу са потребама генерације „GenZ“. До следећег изазова — геопоздрав!

GEO Chal­lenge 2020


Образовање за одрживи развој — извештај за школску 2019/​20.Током школске 2018/​19. године у обавезним предметима за прваке уведени су нови изборни програми. Jедан од њих је и „Образовање за одрживи развој”. На овом програму ученицима је пружена прилика да више уче о свом окружењу и да самостално, уз координацију стручног професора, истражују и баве се интересантним темама које обухватају наше окружење. Као и увек, сам почетек је био тежак, али заједничким радом ученици су у сарадњи са професорком географије Тијаном Илић успели да реализују све пројекте који су били планирани.Прва тема коју су учениици истраживали била је „Вода“. Као и увек, ученици наше школе имали су креативне идеје како реализовати свој пројекат. Од једне наизглед мале теме, произашло је много лепих и великих пројеката којима су се ученици бавили целог првог полугодишта. Неки од реализованих пројеката су: „Хемијске особине пијаће воде“, „Утицај киселих киша на пољопривреду Стига“, „Колико знамо о води коју пијемо?“, итд.Интересантно је то како од само мале идеје, можемо да направимо нешто велико и лепо. Почели смо као појединци који имају исти задатак, а завршили као група. На крају пројекта научили смо доста о својој локалној средини, али и поред тога стекли смо много нових пријатељстава и научили како да функционишемо као група.“ Ово је један од мноштво позитивних коменатара ученика након успешне реализације првог пројекта. Као пример успешне реализације планираних активности јесте презентација, једне о група, како би подигли свест о загађењу воде у локалној средини.
Друга тема коју су иченици истраживали била је „Ваздух“. На овом пројекту ученици били слободни да изаберу свог партнера са којим би наставили рад и у другом полугодишту. Овог пута није било ни сумње да ће ученици дати све од себе и годину завршити са дивним пројектима као што су: „Пројекат изградње спалионице у Пожаревцу“, „Озонске рупе и како их смањити“, „Испитивање утицаја ТЕ Костолац на квалитет ваздуха у окружењу“, и многе друге.Поред редовних активности којима смо се бавили, ученици су имали прилику да заједно са ученицима другог изборног програма „Здравље и спорт“, организују и учествују у оријентирингу, што је дало пун ефекат на крају школске године чиме смо завршили наше активности у природи, размењујући искуства и позитивне ефекте оваквог начина учења.У реализацји ове идеје учествовала су оба наставна професора, као и старији ученици Пожеревачке гимназије. Циљ пројекта био је да ученици, макар на пар сати, оставе мобилне телефоне и сарађују заједно како био дошли до коначног циља. Школску годину смо завшили са осмехом на лицу и сада се радујемо новим пројектима и дружењима.

Мапатон, школска 2018/​19.


Током викенда 19. и 20. маја, у организацији компаније „Here tech­nolo­gies“, организован је други по реду Мапатон у нашој земљи. У просторијама ИТС Високе техничке школе у Београду ученици наше школе, заједно са проф. географије Тијаном Илић, имали су по први пут прилику да буду део ове манифестације која је трајала 24 сата. Циљ Мапатона је да се младима, кроз проблемске задатке, приближи свет ГИС-​а (Географских информационих система).Гимназијалци на предавању „Ерозије земљишта и археологије у сливу Млаве и Пека“ на ВТШСС, школска 2016/​17.У четвртак 15. јуна 2017. године ученици првог разреда Пожаревачке гимназије у организацији професорке географије др Тијане Илић, присуствовали су стручном предавању на Високој техничкој школи струковних студија (ВТШСС) у Пожаревцу. Ученици су слушали излагање др Бена Младеновића, професора на Високој школи, и Драгана Јацановића, археолога, вишег кустоса Народног музеја у Пожаревцу.Мултисдисциплинарно предавање обухватило је тематску област „Ерозије земљишта и археологије у сливу Млаве и Пека“, чиме су ученици проширили своја знања о хидролошким карактеристикама вода у нашем крају. Интересантно тимско предавање пружило је релевантне чињенице о методама, узорцима и резултатима истраживања, али и о утицају и угрожености насеља и становништва у близини бујичних токова. У оквиру посете ученици и предавачи обишли су и Народни музеј у Пожаревцу где их је кустос упознао првенствено са нумизматичким предметима са подручја Браничева. Посета је завршена дружењем.


Др Тијана Илић, професор географије.

Физичкогеографске законитости у географском омотачу


Како смо реализовали Ноћ истраживача 2017.


Аутор кратког филма: Стефан Милановић.