Женски хор Пожаревачке гимназије „Лазарице“

Биографија хора

Зачетак


Lazarice 3Лазарице” су женски хор Пожаревачке гимназије који се бави изворном народном музиком и њеним обрадама, али и другим жанровима. Хор постоји од 2005, када је као етно-​група оформљен само за потребе школских наступа, а сва иницијатива и организација рада, што је занимљиво, у почетку је потицала од ученикâ (у првом реду од Ђорђа Јанковића и Тијане Ранђеловић). Ипак, већ од 2006. овај музички састав значајно се проширио и уозбиљио — како у чланству (са петнаестак на тридесетак чланица, колико обично броји), тако у репертоару — док се у исто време све више оријентисао четворогласној хорској, a cap­pella музици. С тиме су ишли и све озбиљнији наступи на концертима и такмичењима.

Шта смо постигли


Lazarice 2За неколико година постојања „Лазарице” су постигле не мале успехе. На такмичењу средњошколских хорова у Новом Саду пет пута су освајале прву награду (2007, 2009, 2010, 2011, 2012), а слични су резултати били и на међународним такмичењима: у Братислави (Slo­va­kia can­tat, 2008) награђене су сребром у категорији фолклорних састава, а у Венецији (Venezia in musica, 2009, у организацији удружења Musica mundi) заслужиле су две златне медаље: у старосној и фолклорној категорији, чиме су доспеле на ранг-​листу сто најбољих женских хорова света. На међународном Охридском хорском фестивалу 2011. освојиле су високу другу награду. Осим тога, Лазарице, већ редовно, наступају на свим важнијим приредбама у Пожаревцу, а често и у Београду и др., припремају солистичке концерте… Још на самом почетку рада (2006) направиле су трајне снимке за Радио Београд, објавиле диск, наступале на Првом програму РТС-​а и добиле Повељу културе града Пожаревца (касније, 2008, и Повељу града Пожаревца). Све је то посебно несвакидашње када се узме да у хору певају само гимназијалке, скоро безизузетно са нижим или никаквим формалним музичким образовањем.

Шта певамо


Lazarice 1У извођачки опус хора улазе, најпре, изворне народне песме (српског, балканског и словенског порекла) — у оригиналном виду или приређене за хор (махом у виду „Колоплетâ”), а за њима иду и световне композиције сличног типа (Мокрањчеве „Руковети” и савремена дела с народним мотивима). Но, фолклорно опредељење не спутава да се развије жанровски богат репертоар, те тако хор с једнаким успехом изводи и духовну музику (српску и руску), савремене хорове уопште, па и аранжмане забавних песама (један део њих тонски је снимљен и изведен за новогодишњи програм ТВ „Авала“ 2011/​2012).