Женски хор Пожаревачке гимназије „Лазарице“

Биографија хора

Зачетак


Lazarice 3Лазарице” су женски хор Пожаревачке гимназије који се бави изворном народном музиком и њеним обрадама, али и другим жанровима. Хор постоји од 2005, када је као етно-​група оформљен само за потребе школских наступа, а сва иницијатива и организација рада, што је занимљиво, у почетку је потицала од ученикâ (у првом реду од Ђорђа Јанковића и Тијане Ранђеловић). Ипак, већ од 2006. овај музички састав значајно се проширио и уозбиљио — како у чланству (са петнаестак на тридесетак чланица, колико обично броји), тако у репертоару — док се у исто време све више оријентисао четворогласној хорској, a cap­pella музици. С тиме су ишли и све озбиљнији наступи на концертима и такмичењима.

Шта смо постигли


Lazarice 2За неколико година постојања „Лазарице” су постигле не мале успехе. На такмичењу средњошколских хорова у Новом Саду пет пута су освајале прву награду (2007, 2009, 2010, 2011, 2012), а слични су резултати били и на међународним такмичењима: у Братислави (Slo­va­kia can­tat, 2008) награђене су сребром у категорији фолклорних састава, а у Венецији (Venezia in musica, 2009, у организацији удружења Musica mundi) заслужиле су две златне медаље: у старосној и фолклорној категорији, чиме су доспеле на ранг-​листу сто најбољих женских хорова света. На међународном Охридском хорском фестивалу 2011. освојиле су високу другу награду. Осим тога, Лазарице, већ редовно, наступају на свим важнијим приредбама у Пожаревцу, а често и у Београду и др., припремају солистичке концерте… Још на самом почетку рада (2006) направиле су трајне снимке за Радио Београд, објавиле диск, наступале на Првом програму РТС-​а и добиле Повељу културе града Пожаревца (касније, 2008, и Повељу града Пожаревца). Све је то посебно несвакидашње када се узме да у хору певају само гимназијалке, скоро безизузетно са нижим или никаквим формалним музичким образовањем.

Шта певамо


Lazarice 1У извођачки опус хора улазе, најпре, изворне народне песме (српског, балканског и словенског порекла) — у оригиналном виду или приређене за хор (махом у виду „Колоплетâ”), а за њима иду и световне композиције сличног типа (Мокрањчеве „Руковети” и савремена дела с народним мотивима). Но, фолклорно опредељење не спутава да се развије жанровски богат репертоар, те тако хор с једнаким успехом изводи и духовну музику (српску и руску), савремене хорове уопште, па и аранжмане забавних песама (један део њих тонски је снимљен и изведен за новогодишњи програм ТВ „Авала“ 2011/​2012).

Садашње чланице хораLazarice 4Први сопран:

1. Невена Јосић

2. Ана Леповић

3. Катарина Бањац

4. Јована С. Ристић

5. Милица Пауновић

6. Кристина Радошевић

7. Милена Радинаревић

8. Eма Лупшић
Lazarice 9Други сопран:

1. Ивона Унгурјановић

2. Катарина Вукашиновић

3. Ана Станковић

4. Вања Попов

5. Катарина Николић

6. Катарина Ђурић
Lazarice 10Први алт:

1. Јована М. Ристић

2. Катарина Живић

3. Ана Филиповић

4. Хелена Рајковић

5. Марта Адамовић

6. Кристина Тодоровић

7. Александра Лазаревић


Lazarice 7Други алт:

1. Ана Митровић

2. Милица Цакић

3. Исидора Илић

4. Ана Штерјоска

5. Ана Аранђеловић

6. Александра СтефановићLazarice 6Инструментални сарадници:

1. Марко Тадић

2. Алекса Влку

3. Никола Тодоровић

Lazarice 5
Некадашње чланице Лазарица
Генерације Први сопрани Други сопрани Први алтови Други алтови
2005/​2006.

Тијана Ранђеловић

Нела Стојановић

Катарина Милуновић Даница Младеновић
2006/​2007.

Ана Мратинковић

Ружица Радисављевић

Јелена Арсић

Владица Авалић

Ема Стојановић

Милена Станисављевић

Маша Новковић
2007/​2008.

Јелена Цвејић

Александра Раденковић

Александра Лукић

Соња Томић

Јелена Хаџи-​Станчић

Марија Голубовић

Ана Дичић

Вања Ранковић

Александра Живковић

Милица Панић

Катарина Милошевић

Невена Ђурић

Милена Спасић

Ана Косановић

Марија Јотић

2008/​2009.

Милена Живковић

Нада Јокић

Јана Јацић

Марија Костић

Ђурђија Дамњановић

Вера Јокић

Барбара Кецман

Љубица Илић

Ана Андрејић

Јана Момчиловић

Исидора Андрејић

Невена Мастало

Невена Мишевић

Александра Бјелица

Хана Халилкановић

2009/​2010. Ивана Илић

Даница Панић

Јелена Ђорђевић

Даница Пешић

Анђела Шалк

Невена Бранисављевић

Љубица Винуловић

Милена Михаиловић

Ивана Поповић

Јелена Лукић

2010/​2011.

Катарина Лупшић

Марија Бошковић

Кристина Ђорђевић

Марија Ступар

Ивана Панић

Јелена Ђулаковић

Невена Петковић

Соња Николовска

Невена Величковић

Маријана Минић

2011/​2012.

Ана Радивојевић

Тијана Ђурић

Ивана Гроздановић

Миња Марковић

Марија Димитријевић

2012/​2013.

(Још увек у школи)

Ана Лакић

Марија Милосављевић

Ана Војиновић

Катарина Ђорђевић

Милица Милосављевић

Миња Пантић

Кристина Васић

Лидија Милетић

Анита Лупшић

Маргарета Митровић

Невена Марјановић

Анђелија Миладиновић

2013/​2014.

(Још увек у школи)

Марија Богдановић

2014/​2015.

(Још увек у школи)

Милица Михајловић

Аница Арсић Милена Живановић

Укупно: 83

Инструментални и вокални сарадници:

1. Љубомир Перућица, хармоника и глас

2. Кристина Јовановић, клавир

3. Владимир Стијеповић, тарабука и глас

4. Вук Јовановић, гитара


Биографија

Djordje Jankovic 2Ђорђе Јанковић рођен је 1987. у Пожаревцу, где је стекао основно и средњошколско образовање. Ту је завршио и нижу музичку школу „Стеван Мокрањац“, са бројним пијанистичким наградама. У Пожаревачкој гимназији је због вишегодишњих успеха на такмичењима из српског језика, у беседништву и због организовања сценских приредаба (музичких и др.) и учествовања у њима заслужио најзначајнију награду те школе, која носи њено име.

Српски језик и књижевност студира 20062010. у Београду и с изузетним успехом завршава факултет, одмах потом наставља мастер студије, на којима дипломира с просечном оценом 10 на тему акценатских одлика говора у околини Пожаревца. Његову успешност потврђују и три стипендије (две републичке и општинска). Тренутно похађа докторске студије српског језика у Београду и запослен је као наставник у Економско-​трговинској школи у Пожаревцу, а хонорарно и лекторише.

За својих матурантских дана у Пожаревачкој гимназији, заједно са Тијаном Ранђеловић, он оснива квинтет, а потом и камерни хор (2005), од којег ће настати Женски хор Пожаревачке гимназије Лазарице. Волонтерски руководи ансамблом од настанка — изузев делова 2009. и 2010. године — и припрема га за републичка и међународна такмичења, чега су резултат четири прве награде на такмичењима средњошколских хорова у Новом Саду, два прва и два друга места на међународним такмичењима (Slo­va­kia can­tat у Братислави; Venezia in musica; Охридски хорски фестивал). Хор је за то време имао много ревијалних наступа по Србији, концерата, више телевизијских и радијских снимака и награђиван је од локалне заједнице.

Djordje Jankovic 1Осим уметничких, бави се свим организационим и техничким питањима рада хора, а већину својих вокалних композиција и аранжмана с фолклорним темама, које саставља од 2005, најчешће у виду Колоплетâ, посвећује Лазарицама и изводи с њима. Повремено диригује црквеном хору Браничево на богослужењима и активно компонује православну духовну музику по народним напевима. Програм који најрадије припрема јесу фолклорно оријентисани композитори (од Мокрањца до Големовића) и класици српске духовне музике. У извођењу велику пажњу посвећује експресији текста и музике — с посебном пажњом на дикцији, сценском наступу, који укључује и ефектну драматургију, с неконвенционалним (кореографским) поступцима, и појачава утисак, а посебно инсистира на једнодушности заједничког музицирања кроз доживљено певање сваког члана хора.

Сарадници

Uros StepanovicУрош Степановић: Као диригент сарадник ангажован је 2008. и учествовао је у припреми хора за такмичење у Братислави (Slo­va­kia can­tat), када је освојена друга награда. У истом својству сарађивао је с хором почетком 2009, а у марту те године преузима дириговање хору, што ће трајати закључно са школском 2009/​2010. годином. За то време хор је освајао награде на новосадском такмичењу средњошколских хорова и на фестивалу Venezia in musica. Рођен је у Београду 1974. Школовао се у Сплиту и Београду. Дипломирао је дириговање 1998. са највишом оценом у класи проф. Д. Матић-​Маровић, код које је 2005. и магистрирао. Радио је као диригент хора „Браћа Барух“ и хора Музичке школе „К. Станковић“, а сарађивао је и са камерним гудачким оркестром „Pro clas­sica“. Оснивач је и диригент хора „Св. краљ Милутин“, који делује при храму Св. Јована Владимира у Београду. Радио је као корепетитор хора Радио-​телевизије Србије. Од новембра 2008. године диригује хору „Хаџи Рувим“ из Лајковца. Своје уметничко деловање употпуњава компоновањем хорске музике. Запослен је на Филолошко-​уметничком факултету у Крагујевцу као доцент за ужу уметничку област дириговање.

Ljiljana RakicЉиљана Ракић: Сарађивала је с Лазарицама 2007. године, диригујући на такмичењу средњошколских хорова у Новом Саду, када је хор освојио прву награду. Након тога је повремено учествовала у наступима Лазарица као вокални солиста (сопран).


СВЕТОВНЕ
На народној основи:
1. Стеван Мокрањац: „I руковет”
2. Стеван Мокрањац (ар. В. Илић): „II руковет”
3. Стеван Мокрањац (ар. В. Илић): „III руковет”
4. Стеван Мокрањац: „IV руковет“
5. Стеван Мокрањац (ар. В. Илић): „X руковет”
6. Стеван Мокрањац (ар. В. Илић): „XI руковет”
7. Стеван Мокрањац (ар. В. Илић): „XII руковет”
8. Стеван Мокрањац (ар. В. Илић): „Козар“
9. Стеван Мокрањац (ар. Ђ. Јанковић): „Румунске народне песме“
10. Петар Коњовић: „Чочек“ из опере „Коштана“
11. Ђорђе Јанковић: „Први колоплет народних песама“ („Петлови појев“, „Маријо, дели бела кумријо“, „Горанине ћафанине“)
12. Ђорђе Јанковић: „Други колоплет народних песама“ („Три девојке збор збориле“, „Калајџијско коло“, „Козар“, „Зурли трештат насред село“, „Ерген дедо“)
13. Ђорђе Јанковић: „Трећи колоплет народних песама: три лазаричке песме“ („На механе пије тој лудо младо“, „Ој, Лазаре“, „Ој, убава мала момо“)
14. Ђорђе Јанковић: „Четврти колоплет народних песама: три песме с Косова према Мокрањчевим записима“ („Бог да бије Шар-​планина“, „На врата сеђаше Јевка Замфирова“, „Разграна се грана јоргована“)
15. Ђорђе Јанковић: три народне песме — „Под брегом се јела разграњала“, „Прели прело мило до милога“, „Ја у башти, а Миле ми вели“
16. Ђорђе Јанковић: три народне песме — „Коловођа” (Аксентије Максимовић), „Прелетеше птице ластавице”, „Шлапе, шлапе носићу код нане”
17. Ђорђе Јанковић: „Густа ми магла паднала“
18. Ђорђе Јанковић: „Синоћ ми је долазио Ђорђе“
19. Ђорђе Јанковић: „Козар“ (према Мокрањчевој композицији)
20. Ђорђе Јанковић: „Чије је оно девојче“
21. Ђорђе Јанковић: „Девојче, девојче, црвено јаболче“
22. Ђорђе Јанковић (ар.): „Думалале“
23. Ђорђе Јанковић (ар.): „Циганска“
24. Ђорђе Јанковић (ар.): „Службу служи Виден добар јунак”
25. Ђорђе Јанковић (ар.): „Русе косе, цуро, имаш“
26. Ђорђе Јанковић (ар.): „Славуј пиле, не пој рано“
27. Илија Рајковић (ар. Ђорђе Јанковић): „Ајде, Јано“
28. Боривоје Поповић: „Нанина успаванка“
29. Радомир Петровић: „Витоладе — V став“
30. Димитрије Микан Обрадовић: „Кад сам била девојана“
31. Борислав Таминџић: Црногорске шаљиве песме — „Цирик ’тица цириктала”, „Дала бих, дала”, „У комшије преко пута”
32. Петар Љондев (ар. Ђ. Јанковић): „Ерген дедо”
33. Красимир Кондов: „Кучијка тича“
34. Јована Бацковић: „С’нце се стега да зајде“
35. Тодор Скаловски: „Македонска хумореска“
36. Фране Тралић (ар. Ђ. Јанковић): „Јемала сан драгога” — далматинска народна песма
37. Жан Јакопач (ар. Јошко Ћалета): „Русулица“
38. Ђорђе Јанковић (ар.): „С’агапо“
39. Микола Леонтович (ар. Ђ. Јанковић): „Щедрик“
40. Иван Бидак (ар. Ђ. Јанковић): „Не сходило вранці сонечко” — украјинска народна песма

Шаљиве
1. Милоје Милојевић: „Муха и комарац“
2. Властимир Николовски: „Con umore“
3. Константин Бабић (ар. Ђ. Јанковић): „Жабља идила”
4. Константин Бабић: „Соса са сатом“

Озбиљне
1. Ђакомо Гастолди: „L’umorista”
2. Руђеро Ђованели: „Di vaghe fila d’oro“
3. Маркантонио Порденон: „Canta lo cuco“
4. Констанцо Феста: „Madonna, io v’ amo e tac­cio“
5. Карл Орф: „Ave for­mo­sis­sima“ и „O For­tuna“ из кантате „Carmina burana“
6. Михаило Живановић (ар. Ђ. Јанковић): „Ала џез“
7. Александар Вујић: „Говорна фуга — Србија“

Химне
1. (Ар. Ђ. Јанковић:) „Химна Светом Сави”
2. (Ар. Ђ. Јанковић:) „Gaudea­mus igi­tur”
3. Даворин Јенко (ар. Ђ. Јанковић): „Боже правде”
4. Варткес Баронијан (ар. Ђ. Јанковић): „Востани, Сербије”

ДУХОВНЕ
По напевима:
1. Стеван Мокрањац: „Тебе појем” из „Литургије Светог Јована Златоуста“
2. Стеван Мокрањац: „Причастен“ („Хвалите“) из „Литургије Светог Јована Златоуста“
3. Стеван Мокрањац: „Тропар Светом Сави“
4. Стеван Мокрањац: „Величаније Светом Сави“
5. Ђорђе Јанковић (ар.): тропар Васкрса („Христос воскресе“)
6. Ђорђе Јанковић: тропар Духова („Благословен јеси, Христе Боже наш”)
7. Ђорђе Јанковић: „Литургија Светог Јована Златоуста“

Оригиналне:
1. Н. Кедров: „Оче наш“
2. Павел Чесноков: „Приидите ублажим Иосифа“
3. Анонимус: „Полијелеј“ („Хвалите имја Господње“)
4. Марко Тајчевић: „Четврти духовни стих“ („Воспојте“)
5. Миодраг Говедарица: „Тјело Христово“
6. Ернани Агијар: „Salmo 150

ЗАБАВНЕ
1. Ар. Ђ. Јанковић (према извођењу Тошета Проеског): „Пратим те“
2. Ар. Ђ. Јанковић (према извођењу Тошета Проеског): „Во коси да ти спијам“
3. Ар. Ђ. Јанковић (према извођењу Тошета Проеског): „Пољско цвеће“
4. Ар. Ђ. Јанковић (према извођењу Тошета Проеског): „Тајно моја“
5. Ар. Ђ. Јанковић (према извођењу Ђорђа Марјановића): „Романа“
6. Ар. Ђ. Јанковић (према извођењу Ђорђа Марјановића): „Девојко мала“
7. Ар. Ђ. Јанковић (према извођењу Сање Илића и Балканике): „Плава птица“
8. Никита Богословски (ар. Ђ. Јанковић према извођењу Боре Ђорђевића): „Тамна је ноћ“
9. Воја и Ђорђе Марјановић: „Ђак Пожаревачке гимназије“
10. Ивана Јордан (ар. Ђ. Јанковић): „Лазарица“
11. Владимир Граић (ар. Ђорђе Јанковић): „Молитва“
12. Џон Фарар (према извођењу из филма „Бриљантин”, ар. Ђорђе Јанковић): „You’re the One That I Want”
13. Џенис Џоплин (ар. Ђ. Јанковић): „Mer­cedes Benz”
14. Перси Мејфилд (према извођењу Реја Чарлса, ар. Ђ. Јанковић): „Hit the Road, Jack”
15. Џон Фогерти (према извођењу Тине и Ајка Тарнера, ар. Ђ. Јанковић): „Proud Mary”
16. Нуно Бетанкур, Гари Шерон (према извођењу групе Extreme, ар. Ђ. Јанковић): „More Than Words“
17. Бени Андерсон, Бјерн Улвеус, Стиг Андерсон (према извођењу групе ABBA, ар. Ђ. Јанковић): „Mamma Mia“

Укупно: 81