Књижевни матине с Николом Маџировим, школска 2017/​18.


У уторак 16. јануара 2018. године са почетком у 13.15, у Свечаној сали Пожаревачке гимназије, гостоваће македонски песник Никола Маџиров.


Маџиров је једини македонски песник који има статус песника од националног значаја и добитнк је најзначајнијих песничких награда и признања. Тренутно има резиденцију у Београду, па смо у прилици да са њим организујемо књижевни матине који секција Креативног писања наше школе већ традиционално организује са најзначајнијим писцима Србије и региона.


Разговор ће водити Биљана Миловановић Живак, руководилац секције Креативног писања. Позивамо заинтересоване ученике и колеге да присуствују овом догађају.

Одлазак у Београдску филхармонију, школска 2017/​18.Идеја о посети Београдској филхармонији се родила са циљем да се ученици и ученице Пожаревачке гимназије упознају са начином и приступом у раду професионалних музичара, као и врхунској интерпретацији дела познатих композитора.

Велика нам је част што је део ансамбла Пожаревачке гимназије био гост.


Програм на првом концерту Филхарманије који се одржао јуче 2.новембра, а који су ученици са великом пажњом слушали, био је:


Диригент:

Фабрис Болон.


Солиста:

Вишња Попов, мецосопран.


Анатолиј Љадов: Зачарано језеро.


Едвард Елгар: Морске слике.


Миховил Логар: Златна рибица, свита бр. 3.


Сергеј Рахмањинов: Острво мртвих.

Јелена Ракић, професор музичке културе.

Акција добровољног давања крви 25. и 26.10.2017.


Према плану прикупљања крви за Републику Србију Црвени крст Пожаревац организује акцију добровољног давања крви за ученике завршних разреда средњих школа и то:


У среду, 25. октобра 2017. године у времену од 9.00 до 14.00 сати крв ће давати ученици завршних разреда гимназије и економске школе. Акција добровољног давања крви ће се одржати у просторијама Пожаревачке гимназије.


У четвртак, 26. октобра 2017. године у времену од 9.00 до 14.00 сати крв ће давати ученици завршног разреда медицинске, пољопривредне и политехничке школе. Акција добровољног давања крви ће се одржати у просторијама Политехничке школе.


Организатори акције су: Институт за трансфузију крви Србије, Средње школе и Црвени крст Пожаревац.

Одлаже се Пливачки дан наше школе 4.9.2017.

Због неповољних временских прилика до даљњег се одлаже Пливачки дан наше школе. 4.9.2017. часови ће трајати тридесет минута. Претчас у поподневној смени почиње у 14,00.

Распоред звона у поподневној смени:

Претчас 14,0014,30
1. час 14,3515,05
2. час 15,1015,40
3. час 15,4516,15
4. час 16,3017,00
5. час 17,0517,40
6. час 17,4518,15

Сећање на нашег драгог професора Владимира ШукљевићаПрофесор историје Владимир Шукљевић преминуо је у Пожаревцу, у 86. години. Један је од најомиљенијих професора Пожаревачке гимназије. Предавао је генерацијама ученика. Између осталог, остаће упамћен по реченици: „Kњигу да питаш.“


Шукљевић је рођен 1931. године у Битољу. У току Другог светског рата породица му је протерана у Kрушевац, а 1945. године долази у Пожаревац, где је завршио Учитељску школу. Радио је као учитељ у селу Забрега, затим као васпитач у KПД Забела.


Након завршеног Филозофског факултета, од 1962. године почиње да ради у Пожаревачкој гимназији као професор историје. У једном краћем периоду предавао је марксизам. У гимназији је остао 34 године.


Са омладином је радио са великим еланом. Остаће упамћен као оснивач „Лењин клуба“ 1965. године који је функционисао 21 годину. Иницирао је исте године организовање Новогодишњег кошаркашког турнира који се одржао до данашњих дана.


Био је одборник Скупштине општине Пожаревац у периоду од 1962. до 1966. године. Четири пута биран је за члана општинског комитета Савеза комуниста Југославије. Октобарску награду добио је 1970. године, Плакету за животно дело у просвети 1982. године, а 1988. године Орден рада са златним венцем.

Пензионисао се 1996. године.


Написао је есеје „Kафана“ и „Србија и камен“, као кратка дела у којима се прожимају историја, филозофија, психологија и социологија „Човек је поред нас, а ми га тражимо“ и „Свети Сава просветитељ српског народа, јавио се на небу Србије као муња, а остао је као светлост“. Професор Шукљевић је иза себе оставио супругу Живку, сина Душана и унуке Петра, Софију, Димитрија и Трифуна. Пре две године остао је без сина Стевана, такође цењеног члана локалне заједнице.


Kомеморација поводом смрти професора Владимира Шукљевића биће уприличена у среду 30. августа 2017. године, у Свечаној сали Пожаревачке гимназије у 10 часова. Сахрана ће бити истог дана на пожаревачком Старом гробљу у 14 часова.

Позоришни сусрети у Крагујевцу, школска 2016/​17.

28.3.2017.

Отварање — Пожаревац Грађанин племићПрви дан позоришних сусрета обележило је као и сваке године свечано отварање. У 16:00 часова одржана је парада градом у којој су учествовали Сопчићи, Парламентарци и Драмци, Прве крагујевачке гимназије, у сврху обавештавања града о овом догађају. Након тога је у позоришту Јоаким Вујић било свечано отварање чије домаћице си биле Сопчић, Невена Срећковић и Парламентарац, Дуња Цветић. Директорка Прве крагујевачке гимназије одржала је говор као и још неколико људи након чега се одржала прва представа ових сусрета, Грађанин племић у изведби Гимназије из Пожаревца.Изведба је била не само драмски већ и плесачки и музички обогаћена, садржавши неколико гитара, оперску певачицу и четири балерине које су саме осмислиле кореографију. Ова представа остаје запамћена по томе што је имала више извођача него било која друга у историји сусрета. Након представе на крају дана одржан је Округли сто који је водио Стефан Павловић и заједно са глумцима коментарисао њихову представу и забавио публику која је сазнала по нешто о пробама, костимима, режији, кореографији и музичким наступима.