Пожаревачка гимназија и Dig­i­tal Logic — сарадња и подршка, школска 2016/​17.Тим за каријерно вођење и саветовање ученика Пожаревачке гимназије организовао је посету ученика који су основали секцију роботике, а који су заинтересовани за програмирање и софтверско инжењерство, пожаревачкој фирми Dig­i­tal Logic.


Dig­i­tal Logic се између осталог бави произвoдњом електронских уређаја и пратећих софтвера за те уређаје. Власник фирме господин Зоран Рајчић провео је ученике кроз све секторе фирме и упознао их са активностима које се у њима реализују.


Ученицима су се обратили и запослени у фирми. Свако је говорио о специфичностима одређеног дела посла. Акценат је стављен на активности које су ученицима битне за рад секције, а којима се фирма професионално бави, али и на образовању потребном за тај рад. Говорили су о програмским језицима, оперативним системима, доступним алатима и искуствима инжињера у раду са њима. Најзанимљивији део била је посета производњи, где су ученици видели како изгледа финални производ, тј. како се од идеје стиже до реализације, како функционише и ради 3Д штампач као и како изгледа 3Д моделовање.


Власник фирме Dig­i­tal Logic понудио је своју подршку и помоћ нашој секцији роботике, у жељи да се што више младих и ангажованих ученика укључи у популаризацију науке. Говорио је још о важности целоживотног учења и сарадњи која треба да постоји између школа и локалних предузећа. Директорка школе Данијела Жуковски и професорка физике Маја Глигоријевић, такође су изразиле захвалност за заинтересованост и подршку коју је на овај начин добила и школа.


Овој посети придружила су се и тројица ученика ОШ „Вук Караџић“ из Пожаревца, који су се пласирали на државно такмичење у програмирању, а који су будући гимназијалци, а вероватно и чланови наше најмлађе секције у школи.

Марија Костић

Тим за каријерно вођење Пожаревачке гимназије