У Данима Вилијама Шекспира, школска 2018/​19.


“Why did you wish me milder? Would you have me False to my nature? Rather say I play The man I am.” ― William Shake­speare, CoriolanusУ периоду од 19. до 24. априла 2019. у нашој школи реализован је пројекат под називом „Дани Вилијама Шекспира“. Ученици свих разреда, у сарадњи са својим професорима енглеског језика, учествовали су у реализацији овог пројекта.


Дани Вилијама Шекспира“ отворени су доделом награда победницима књижевног конкурса и презентацијом представника Ученичког парламента о раду и делу Вилијама Шекспира.


Другог дана имали смо ту част да угостимо професорку Шекспирологије Наташу Шофранац са Филолошког факултета Београдског универзитета. Професорка Шофранац одржала је једночасовно интерактивно предавање о мање познатим детаљима из Шекспировог живота и стваралаштва. После предавања професорка је обишла изложбу посвећену Шекспировом стваралаштву која је била постављена у холу наше школе.Наредног дана уприличен је игроказ „Добродошли у мој свет“ (Wel­come to My World) који је говорио о животу и делу Вилијама Шекспира. Ученици свих разреда извели су одломке познатих Шекспирових комада, а поједини су освежени савременим и древним синкретичним приступом. Шекспирови дани су завршени квизом о Шекспировом животу и стваралаштву, који су осмислили ученици треће године. А након квиза, тачније у каснијим поподневним часовима, ученици прве године гледали су филм Кориолан (Cori­olanus), након чега је уследила и дискусија.Дани Вилијама Шекспира“ били су још једно освежење у животу наше школе. Ко зна? Можда следећег пута буде и играрија са „Магбетом“ (Mac­beth) , „Ричардом III“ (Richard III) или „Краљем Лиром“ (King Lear)… баш као и у „Црном гуји“ (The Black­ad­der). Било како било, Шекспир је још једном прохујао кроз ходнике наше школе и наших живота и показао да су теме о нашој природи, природи овог света у ком смо, вечите.