Пожаревачка гимназија учесник прве Латинске летње школе у Србији – Col­legium CarolivicanumНа велику радост свих поклоника латинског (и старогрчког) језика, као и свих заљубљеника у антику и њено богато наслеђе, у Сремским Карловцима је ове године први пут одржана Летња школа у којој су се недељу дана све активности полазника одвијале искључиво на латинском језику.Учесници ове школе били су ученици средњих школа, студенти класичне филологије и историје, као и средњошколски професори латинског језика, док су се у улози предавача нашли еминентни професори Универзитета у Београду и два шармантна докторанта, један из Београда, други из Прага, чије су креативне наставне методе врло брзо и лако покупиле симпатије и одушевљење свих полазника школе.
Уз професорке и ученике две филолошке гимназије, из Београда и Карловаца, део ове несвакидашње и посве занимљиве школе била је и ученица Пожаревачке гимназије, Ана Петровић (IV6), са својом професорком латинског језика и докторантом класичне филологије, Јованом Раденковић.


Да латински није мртав зналачки су доказали сви ентузијасти који су се прикључили овогодишњој школи „Col­legium Car­o­livi­canum“. Слушало се, али се и говорило. Разговарало се, но ништа мање певало. И још свирало, играло, смејало и учило, а на питање: „Loquerisne Latine?“, смело се и у глас одговарало: „Maxime!“