WEEN­CENDIUM — Латински викенд, школска 2019/​20.Пожаревачка гимназија је у последњем викенду месеца септембра школске 2019/​2020. године угостила гимназијалце из Сремских Карловаца, Београда и Ваљева, и организовала дводневни програм активног упознавања са античким културним наслеђем, а све у сарадњи са професорима класичних језика, Јеленом Савић и Вукашином Миљковићем из Филолошке гимназије у Београду, и Јеленом Рудовић, професорком класичних језика у Карловачкој гимназији. Реализацији програма, поред младих учесника и њихових професора, допринела је и несебична подршка и стручна помоћ проф. др Војина Недељковића, редовног професора Филозофског факултета, који је ученике упутио у основе епиграфике, откривајући им мистерије латинских текстова са камена из пожаревачког Лапидаријума.


Подршка школи на овом пројекту пружена је из Народног музеја града Пожаревца, као и из Археолошког парка Виминацијум (Vim­i­nacium), где су ученици имали прилику да учествују у симулацији археолошког ископавања са циљем проналажења, састављања и тумачења фрагментарних defix­iones таблица са латинским текстом.Лепоту овог дружења и учења употпунили су тренуци када је унутар гимназијског здања зазвучао латински, као сасвим жив и употребан језик, на којем су се успешно размењивале информације међу учесницима.


Могло би се нескромно рећи да је Латински викенд одржан у Пожаревачкој гимназији, егзактно доказао истинитост Хорацијеве неретко цитиране фразе dulce cum utili. Но, поверујете ли Сапфи, то што је лепо не може се у исти мах не учинити да је и добро. На послетку, ако упитате гимназијалце који су учествовали у Латинском викенду, све и да Сапфу и Хорација читали нису, добићете најистинитију потврду о неодвојивости ентитета лепог и доброг, а ништа мање корисног, која проистиче у загрљају школе и науке, за који сада сигурно знамо да је итекако могућ и остварљив.

Јована Раденковић, професорка латинског језика.