Посетите Математички факултет, школска 2015/​16.Мај је месец математике зато вас позивамо да у суботу 14. маја 2016. будете гости Математичког факултета.

Професори и колеге студенти одговараће на питања у вези са полагањем пријемног испита, студирањем, разликом између модула, запослењем, а разговараће са вама и на многе друге теме.

Овом приликом моћи ћете да чујете како је то студирати на jeдном од најстаријих и најпрестижнијих факултета Универзитета у Београду који се већ више од десет година високо котира на ранг листама најуспешнијих светских универзитета.

Развој знања из теоријских и практичних области наставе математике и рачунарства је нешто по чему је наш факултет препознатњив. Ако желите да поред математике кроз реалне проблеме васпитно-​образовне праксе обликујете и усавршите своје педагошке вештине и вештине у вези са методиком наставе математике и рачунарства, Професор математике и рачунарства је модул у којем ћете се сигурно пронаћи.

Све већи број појава и процеса у природи и друштву проучава се математичким моделирањем, тј. коришћењем математичког апарата за описивање реалних проблема. Математика је свуда око нас, чак и тамо где јој се најмање надамо, а ако су вам потребни и докази за то, потражите представнике наша два модула: Примењена математика и Теоријска математика и примене.

Области примене рачунарских наука су бројне, почевши од медицине и биоинформатике, преко криптографије и вештачке интелигенције, нумеричке математике и астроинфор-​матике, не заборављајући на теорију игара и веб и интернет технологије. Као студенти Математичког факултета, имаћете прилику да упознате све поменуте области у оквиру курсева на основним и мастер студијама на два наша програма: Информатика и Рачунарство и информатика.

Статистичари који се специјализују у области актуарске и финансијске математике неопходни су институцијама као што су банке, осигуравајућа друштва, заводи за статистику. Ако су комбинаторика и вероватноћа области математике које вас посебно привлаче, а поред тога волите и финансије, наш модул Статистика, актуарска и финансијска математика је прави избор за вас.

Уз математику, астрономија спада у фундаменталне дисциплине, а код нас се астрономија и астрофизика уче уз математику, физику и информатику, и прави су представници мултидисциплинарних наука. Уколико вас привлачи тајансвени свет васионе, студирањем
астрономије, астрофизике или астроинформатике разоткрићете њене тајне, а појмови као што су галаксија, квазари, маглине и црне рупе за вас ће добити једно сасвим ново значење.

Осим разговора са нашим професорима и студентима, имаћете прилику да истог дана присуствујете и занимљивим предавањима на популарне теме које ће за вас одржати професори Матeматичког факултета.


Субота 14. мај
10:0015:00
IV и V спрат
Студентски трг 16

Чекамо вас!

Питања, коментаре и предлоге можете слати мејлом на: This email address is being pro­tected from spam­bots. You need JavaScript enabled to view it. или телефоном на бројеве: 011/​2027806 и 064/​8650179.


Дан броја π и Ајнштајнов рођенданУ суботу, 14.3.2015. у свету се обележава Међународни дан броја π и 136. рођендан Алберта Ајнштајна. У петак, 13.3.2015. у холу наше школе организована је изложба посвећена овом својеврсном научном празнику. Изложбу су осмислили и спровели у дело ученици другог, трећег и четвртог разреда. У 15:14 (3:14 ПМ) исечена је π торта поводом овог датума.


Ученици који су учествовали у организовању:


Kоординатор пројекта: Алекса Маринковић IV5.

–Пано о Ајнштајну: Дајана Пајкић IV5;

–Тим за сликарско платно: Радмила Поцић и Милица Јецић IV5;

–Тим за паное о броју π: Ана Николић и Јана Рељин III5;

–Тим за децимале броја π по школи: Андријана Јовановић и Алекса Маринковић IV5;

–Тим за презентацију о броју π и Ајнштајну: Мина Милић ИИ5 и Стефан Милановић IV5.Дневник рада:

1) понедељак 9.3.2015.

–Одржан је састанак свих учесника и усвојени су предлози о изгледу саме изложбе. Направљен је план рада и набављени су сви материјали.

2) Уторак 10.3.2015.

–Платно: отприлике 50% платна је осликано;

1 пано о броју π је завршен;

–половина децимала је исписана.

3) Среда 11.3.2015.

–Платно: 90% радова на платну је завршено;

–други пано о броју π је завршен;

–децимале су скоро све завршене

–део презентације о броју π је завршен.

4) Четвртак 12.3.2015.

–Платно је у потпуности осликано и окачено у холу школе;

–пано о Ајнштајну је завршен и сви панои су постављени у хол;

–завршен је део презентације о Ајнштајну;

–излепљене су све децимале по школи.


Обртна тела


Математика у Пожаревачкој гимназији