Истраживачка станица Петница, школска 2018/​19.

Истраживање о утицају популарних домаћих ‘јутјубера’ на животе тинејџера

У оквиру овог истраживања за мастер рад на Бечком универзитету, ауторка Катарина Станисављевић позвала нас је да учествујемо у њему. Ако сте расположени, попуните овај УПИТНИК. Резултате упитника објавићемо када истраживање буде готово.

Дан демократске културе у школама, 15.5.2018.

Пожаревачка гимназија из Пожаревца је једна од двадесет школа из Србије које учествују у пројекту „Подстицање демократске културе у школама“. Носилац пројекта је Савет Европе, а у Србији га реализује Министарство науке, спорта и технолошког развоја Републике Србије. Пројекат обухвата следеће области:

  • Спровођење правде;
  • Сузбијање корупције, привредног и оранизованог криминала;
  • Спречавање дискрииминације и заштита осетљивих група;
  • Механизми за координацију експертиза.

У Пожаревачкој гимназији ради се на оснаживању ученика и наставника у следећим компетенцијама:
1. Знање и критичко разумевање себе;
2. Опажање и слушање;
3. Сарадња.


У оквиру пројекта врши се оснаживање наставника и директора путем обука, студијских путовања и кроз организовање активности у школи.
Једна од активности је организовање јавног догаћаја под називом „Дан демократске културе“. 15. маја ове године организоване су целодневне активности. Организацију је урадио Тим за демократизацију школе и Ученички парламент. Током Дана демократске културе догодиле су се следеће активности:


1. Јавни час физике на коме су ученици секције за електронику и примењену физику са својом професорком Мајом Јовановић Глигоријевић приказали иновације у области роботике.2. Изложба ликовних радова ученика школе и изложба радова из области карикатуре који су приспели на расписани конкурс.


3. Радионица и разговор са Добросавом Бобом Живковићем, нашим еминентним карикатуристом.4. Представљање романа „Све је у реду“ домаћег писца Јасминке Петровић.Активност је започела наступом Ансамбла Пожаревачке гимназије којим је руководила Јелена Ракић, професорка музичке културе. Представљање књиге и разговор са аутором водио је Ненад Милошевић, профеор српског језика и књижевности. Овај део програма употпунио је Немања Павловски говорењем „Бесмртне песме“ Мирослава Антића, ученик трећег разреда и члан драмске секције.


5. Дружење и разговор са карикатуристом и писцем.Дан је протекао у веома пријатној и конструктивној атмосфери и уз учешће гостију из Средње школе Велико Градиште, Основне школе „Вељко Дугошевић“ из Турије, Основне школе „Академик Радомир Лукић“ из Милошевца, Удружења „Креативна педагогија“ из Пожаревца , наставника Пожаревачке гимназије и представника медије. Укупним радом, атмосфером и добром комуникацијом гостију, колега и ученика, дат је допринос развоју планираних компетенција.

Стани на пут насиљу!


Удружење „Свет речи“ из Велике Плане је 8. маја 2018. године одржало трибину под називом „Пет до дванаест! Док не буде касно!“ у Свечаној сали Пожаревачке гимназије.


Говорници су пред пуном Свечаном салом у школи разговарали на тему породичног насиља. Присутнима се обратила председница удружења Јелена Златкова, професорка књижевности у Великој Плани, која је рекла да је насиље озбиљна појава у друштву и да се оно обавезно мора пријавити, без обзира на то да ли га трпите или гледате.

Затим је своју монодраму извела студенткиња Факултета организационих наука Миљана Миловић, која је инспирисана песмом анонимне жртве насиља из Босне и Херцеговине, пренела снажну поруку да се пробуди свест међу ученицима, и да се покаже да породично насиље није нешто што се подразумева или усваја као ‘нормалност’. На крају, скупу се обратио и ученик Гимназије Велика Плана који је и сам био жртва насиља. Он је поделио своје искуство са жељом да охрабри ученике који су у таквој ситуацији да изнесу свој проблем школи и друштву.

Наталија Николић

Заштита деце од насиља кроз међусекторску сарадњу — интервју са педагошкињом Живкицом Ђорђевић, школска 2917/​18.


Едиција Образовни изазови — Заштита деце од насиља кроз међусекторску сарадњу


Заштита деце од насиља кроз међусекторску сарадњу — група аутора.