Ако је васиона одговор, шта је питање?У понедељак 29. септембра у нашој школи одржан је јавни час фазике поводом шездесет година од оснивања ЦЕРН-​а. Час су огранизовали и одржали професори физике Пожаревачке гимназије.


Ученици су имали прилику да сазнају нешто више о:

- ЦЕРН-​у (Европска организација за нуклеарна истраживања), његовом оснивању, изградњи као и како су наша држава и научници учествовали у свему томе. ЦЕРН је основан 29. септембра 1954. године, налази се у околини Женеве. Овај институт се бави истраживањем елементарних честица.

- Великом хадронском сударачу (LHC) – то је највећи и најснажнији акцелатор честица на свету. Смештен је у кружном тунелу, 100 метар испод француско-​швајцарске границе. Изграђен је са намером да се испитају многобројне претпоставке и предвиђања које је поставила физика елементарних честица, укључујући и постојање Хигсовог бозона.

- Хигсовом бозону – У ЦЕРН-​у 2012. године откривена је честица са целобројним спином и масом од око 126 гигаелектронволти. По свему судећи, управо овај изузетно масивни бозон претставља „свети грал“ савремене физике за којим научници трагају већ деценијама. Честица је откривена на Великом сударачу хадрона који је прво убрзавао снопове протона до огромних брзина, а потом их сударао. Сви ти судари снимани су на детекторима АТЛАС и ЦМС, а два потупуно одвојена тима физичара су анализирала последице ослобођења енергије добијене сударима. Занимњиво је да су у ову потрагу за Хигсом већ годинама укључени и физичари из Србије. Неколико српских тимова из Института за физику, Физичког факултета Универзитета у Београду и Универзитета у Новом Саду активно су учествовали и у АТЛАС и у ЦМС експерименту и пре него што је почетком 2012. године Србија постала пуноправна чланица ЦЕРН-​а.


Професорка Маја Глигоријевић је поделила са нама своје утиске и фотографије са путовања на ком је посетила ЦЕРН.

Час се завршио песмом чија је главна тема био Хигсов бозон. Текст и аранжман за спот урадили су Тим Блез (Tim Blais) и Акапела сајенс (A Capella Sci­ence). Музика је преузета из песме „Rolling in the deep“.

Мина Милић