Посета Београду 20.10.2018.20. X 2018. ученици Пожаревачке гимназије посетили су планетаријум Астрономског друштва Руђер Бошковић у Доњем граду на Калемегдану. Уживали смо у планетаријумској пројекцији која укључује изглед звезданог неба са различитих географских ширина, сферне небеске координатне системе, распоред сазвежђа у различитим годишњим добима на Земљи као и виртуално путовање свемиром од његовог настанка до нашег времена.
Након пројекције, ученици су посетили Машински факултет где су имали прилику да погледају изложене радове студентског пројекта под називом „Друмска стрела”, обишли зграду ЕТФ-​а, Грађевинског и Архитектонског факултета и упознали локацију Универзитетске библиотеке као и Правног факултета.Следећа активност била је посета Музеју Николе Тесле. Најпре смо се упознали са најбитнијим догађајима који су се одиграли током Теслиног чудесног живота. Затим смо се кроз демонстрације на радним моделима сусрели са најважнијим изумима који су променили свет. Највеће атракције биле су Теслин трансформатор, теледириговани брод и Теслино Колумбово јаје. Ученици су радо и са великом знатижељом активно учествовали у рализацији демонстрација. Обишли смо поставку Теслиних личних предмета, одеће, писама и инструмената које је користио за рад. Нарочито је значајан 3-​Де приказ свих начина помоћу којих се данас добија струја, јер је приступ близак новим генерацијама и зато га радо и са лакоћом користе за стицање нових знања. Посебан утисак је оставио на нас „Плави портрет”, једино уметничко дело где је научник позирао, а био је осветљен плавом неонском светлошћу — једним од својих проналазака. Такође, урна са пепелом нашег научника изазвала је осећај достојанства и узвишености, због чега је Музеј Николе Тесле у Београду јединствен у свету.


Имали смо и прилику да испратимо меморијални дефиле поводом обележавања 74 година од ослобођења Београда у Другом светском рату и стогодишњице ослобођења наше престонице у Првом светском рату под називом „Кораком победе до слободе”, који је оргнизован на углу Трга Николе Пашића и Теразија, а у оквиру манифестације „Дани слободе”.

Маја Јовановић Глигоријевић, професорка физике