Виртуелна изложба — 125 година Литерарне дружине Развитак


125 година Развитка — јубиларно електронско издање часописа Развитак, 2015/​16.Јубиларни Развитак — електронско издање


Не делећи судбину краткотрајних и ефемерних ствари, Развитак је стигао до својих 125 година у гимназији која је недавно прославила 150 година постојања. Те можемо с поносом рећи да су у Пожаревачкој гимназији векови постали аршини којима меримо значај ове образовне институције и значај, барометар и скалу културног и уметничког живота гимназије који се огледа управо у Развитку.
Пред вама је свечани, јубиларни број часописа Развитак који, знатно млађи од Дружине Развитак, ипак броји своје друго педесетлеће. Мало је оних у Србији који се могу подичити таквим резултатима и традицијом.


Историја Литерарне дружине почиње од готово полумитске приче о доксату древно идиличне поп-​Ћиркове куће у старом Пожаревцу где се крајем 19. века, тачније 1890. окупила група даровитих ђака овдашње гимназије и покренула рад Литерарне дружине којој ће први дружински песник Милан Живковић дати име Развитак. Од тада до данас са кратким дисконтинуитетима и трансформцијама сходним времену траје рад Литерарне дружине Развитак.Међу њеним члановима, уредницима, песницима, есејистима и критичарима нашло се много оних који су одлетели неслућеним висинама науке, уметности, постали академици, професори универзитета, филозофи, писци, политичари, правници, инжењери. Поменућемо само неке попут Павла Савића, Радомира Лукића, те писце попут Слободана Стојановића, Буце Мирковића и Мирјане Митровић. Свима њима заједничко је да су своје прве невеште стихове, бујне младалачке усхите заувек похранили у Развитку. Он је чувар драгоцене традиције, сентименталне историје пожаревачких гимназијалаца, привилегија да се живи узвишеније и лепше.Литерарна дружина Развитак одувек је била матица, стожер културног живота гимназије, трибина слободног духа, место са кога су се отварали онирички светови и посезало за звездама, а надасве је био школа човечности. Генерације су уз њу одрастале, разгревале жеђ за књигом и лепом речи и остављале свој печат кроз векове. Часопис Развитак, као и овај садашњи, успео је да сачува њихове прве риме, дубокоумне огледе и књижевне расправе, преводе са страних језика, путописе, хронике и козерије.У овом последњем броју, у рубрици Времеплов, оставили смо простора некадашњим члановима Развитка који се још увек баве или су се бавили публицистичким радом било као професионалци или пак по надахнућу и објавили 25 аутора са својим сећањима на Развитак односно поетским и прозним прилозима.
За садашње чланове Развитка резервисане су рубрике Панорама Прикази, Преводи, Сарадници, Наука. Неке од њих ћете и вечерас чути, махом песнике. Обратили су се заједно некадашњи и садашњи чланови Развитка јер чланство у Развитку не престаје никада, као што смо видели на данашњем сусрету генерација.


Славица Јовановић, уредник часописа Развитак

Јубиларни број школског часописа РазвитакОвде можете скинути електронско издање јубиларног броја школског часописа Развитак.


Јубиларни број школског часописа Развитак — непотпуна верзија за сад.


Са промоције часописа Развитак