50 година Новогодишњег кошаркашког турнира Пожаревачке гимназије


Следеће године навршава се 60 година од почетка кошарке у Пожаревцу. Први клуб у граду звао се „Гимназијалац“, а његов први тренер био је Ранко Жеравица.
Ове године навршава се 50 година од првог Новогодишњег кошаркашког турнира одржаног у Пожаревачкој гимназији. Тај турнир, који је покренуо некадашњи професор историје Пожаревачке гимназије, Владимир Шукљевић и данас окупља велики број ученика, који са великим жаром у њему учествују.


Овај турнир изнедрио је једно значајно име српске кошарке. То је Ана Пурић, сада Миљанић.
Од 19962000, Ана је била ученица природно-​математичког смера и све четири године најбољи играч на Новогодишњем турниру. Након тога одмах постаје професионални играч, прво у Беопетролу па затим у Црвеној Зведи, Војводини, а после тога долази иностранство и то у мађарску лигу која је једна од пет најјачих лига у Европи.
Након тога се вратила у Звезду са којом игра Еврокуп (друго по рангу европско такмичење) и онда долази једна од њених најдражих сезона у Партизану са којим осваја шампионску титулу Србије. Играчку каријеру завршава у Игокеи у Републици Српској 2012.год.


Турнир ће свечано бити отворен у петак, 20. новембра 2015. године, у 18,00 часова, ревијалном утакмицом између професора и ученика. Свечаност ће отворити Милица Дабовић, репрезентативка Србије и чланица Лиона.Турнир се одиграва под покровитељством Града Пожаревца.
Свечано затварање турнира планирано је за 29. децембар 2015. године, у Спортском центру Пожаревац. Том приликом била би одиграна финална утакмица, одржано финале у бацању тројки и додељене награде онима који су помогли да турнир живи 50 година. Свечаном затварању присуствоваће и многи представници света кошарке.
Позивамо све љубитеље кошарке у Пожаревачку гимназију, да пруже подршку ученицима у овим значајним спортским активностима.